петък, 3 май 2019 г.

Пиперен сос за телешки стек

.


Продукти:

1 1/2 с.л. черен пипер или смесен с такъв, какъвто намерите
2 1/2 с.л. краве масло
1 ситно нарязан лук шалот
50 мл Порто
150 мл телешки или зеленчуков бульон
125 мл прясна сметана
нишесте за сгъстяване
сол на вкус




Начин на приготвяне:

Първо изравяте една моя стара рецепта за телешки стек и запържвате мръвките така, както поне 10 пъти съм ви разказвал.

Изваждате ги и докато се излежават във фурната приготвяте вкусното сосче по следните указания:

Слагаме маслото в тигана, в който сме пържили вече месото и го загряваме, докато стане на пяна. Като си смени цвета до светло кафяво хвърляме вътре пипера. 2/3 грубо счукан, а останалите зърна пускаме цели.

Разбъркваме и добавяме лука. Запържваме го до прозрачно и гасим веднага с виното. Като се изпари алкохола изсипваме вътре бульона и варим, докато се редуцира всичко на половина.

Накрая добавяме и сметаната. Варим до сгъстяване и досгъстяваме по желание с нишестето.

Сол и пипер и ... това е.

Наздраве и да ви е сладко!



2 коментара: