четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Телешки котлети с ароматно масло с пържен лук и бекон

.



Продукти:

1-2-3-4-... телешки котлета
2 с.л. бутершмалц или гхи (пречистено от белтъка краве масло) или 2 с.л. олио и 2 с.л. краве масло
1-2 клончета розмарин
1 скилидка чесън

За ароматното масло:

125 г краве масло на стайна температура
2-3 с.л. бекон, нарязан на ситни кубчета
1/2 глава червен лук, също толкова ситно нарязан
1 скилидка чесън
сол на вкус




Начин на приготвяне:

Започваме днес с масълцето, което можеше да приготвим и вчера или още по-рано. За целта запържваме едно след друго в 1 с.л. олио до кафяво лука и бекона, а после ги изсипваме върху кухненска хартия, за да се поотцедят от мазнината. Добавяме ги към маслото, солим, пресоваме една скилидка чесън и бъркаме всичко заедно, докато ни омалее ръката.

Изсипваме върху найлоново фолио, завиваме като бонбон на дълга конфета и слагаме в хладилника да се стегне.

Сега запечатваме в препоръчаната мазнина месото така, както вече много пъти съм ви разказвал.
Грубо правило за пържене: на сантиметър дебело месо, всяка страна по 2 минути.





След пърженето може да го завием в алуминиево фолио, за да ни изчака, ако не сме се натуткали все още с гарнитурата и останалото.

Слагаме да се пържат картофките и 4,33 минути преди да станат готови мятаме котлетите на грила или върху нагорещената скара.

А сега голямата тайна!

За да се получи табиетлийската карирана мустра, печем всяка страна 2 пъти по една минута, като всеки път завъртаме мръвката на 90 градуса.

Сервираме с нарязано на дебели шайби ароматно масло така, както се вижда по-горе на фотографията.

Ами, това е.

Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Както винаги вкусно месо при теб. Драго. Това ароматно масло ще си го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И няма да сбъркаш Кокона. Вкусотийка. Аз даже и пържените картофки си топвах в него. ;)
      Благодаря ти!

      Изтриване