четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Миди по португалски

.

Продукти:

4-5 с.л. зехтин
1-2 глави лук, нарязан на шайби
1 малка консерва нарязани домати
1 ч.л. лют червен пипер или едно счукано сухо люто чушле
1 ч.л. ароматен, сладък червен пипер
2 дафинови листа
1 ч.л. зърна кориандър
сол и черен пипер
150 мл бяло вино
2 скилидки чесън, ситно нарязан


500 г сварени мидени ядки
1 лимон
свеж кориандър или магданоз за поръсване







Начин на приготвяне:

И португалците могат бързо, лесно и вкусно.  Ако някой е решил все пак да се съмнява, то нека забърка тази рецептичка и да се увери веднага.

Започваме с една почти българска лека запръжка. За целта пържим шайбите лук в подгрятия на средно-силен огън зехтин до зачервяване. Разбъркваме бързо с червения пипер и добавяме доматите заедно с подправките. Солим, оставяме десетина минути да си покъкри и гасим после с бялото вино.

След като се поизпари миризмата на алкохола, разбъркваме с чесъна и прибавяме мидите.
Пак къкри десетина минути. Пробваме сосчето и доовкусяваме, ако се е наложило.

Сваляме от огъня, изтискваме отгоре лимонче и поръсваме за свежест с нещо зелено.

Ами това е.

Наздраве с бяло винце и да ви е вкусно!


PS.
Четох, че якои портогалци слагали вътре и нарязани наденички.
Този експеримент го оставих за по-късно, но ако някой ме изпревари, то нека ми се обади и да да докладва.

2 коментара:

  1. Звучи чудесно, но аз като заклет месар ще се ослушвам и за рецептата с наденичките :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, комбинацията на вкусове свинско и риба е колкото и невероятно да звучи, доста приятна.
    Аз пържа например винаги риба със свинска мас.
    Опитай Кайти! Ще те изненада приятно. :)

    ОтговорИзтриване