Продукти:
500 г зелени и бели аспержи
1 шушулка ванилия
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сироп от лазаркиня
захар, сол и бял пипер
9-10 ягоди
2 с.л.рапично или соево олио
2 ч.л. бял крем "Балсамико"
Начин на приготвяне:
Добре, зная че аспежите не са всекидневен гост на българската трапеза и затова с риск някой да се засегне на аспарагус ще обясня всичко съвсем от наначало.
Няма смисъл чак да ви казвам, че всичко се купува по възможност колкото се може по-прясно и за това ще прескоча веднага до подготовката. Обелваме с белачката за аспержи или за картофи долната третина на зелените, а белите стръкове обелваме цели. Това е твърда обвивка, от която след достатъчно дъвчене бихме могли да си оплетем и пуловери, но те сега не ни трябват, понеже вече е пролет. Тези обелки бихме могли да сварим допълнително и да си направивим от тях една свежа и фина крам-супичка, но това би било вече друга рецепта, която сега пак ще прескоча.
Нарязваме нашите вече обелени аспержи по на 2-3 парчета и се озоваваме с това действие отново на кръстопътя. Ако са съвсем свежи продължаваме просто нататък в текста, а в противен случай ги пускаме във вряща, подсолена вода за около 3-5 минути.
Сега изваждаме с остър нож вътрешността на ванилията и я смесваме с лимоновия сок, като подправяме със сол, бял пипер и сиропа от лазаркиня. Последният съвсем случайно ми се намираше под ръка и се оказа заради пустото любопитство моето най-ново открите. Зная, че не се нъмира навсякъде в България, но все пак, ако го видите не го подминавайте, а си купете! В случая пасна чудесно.
Така, заливаме с това сокче най-после аспержите и ги оставяме като награда да се покиснат в него около 15 минути. След това ги изцеждаме и слагаме в чинийка заедно с ягодите, а оцеденото сокче разбиваме заедно с олиото и посипваме с него всичко отгоре. Една-две лъжички балсамико закръглят напълно вкуса и задоволяват всяка капризна фантазия.
Гарнираме по желание с разрязаната ванилена шушулка и задължително с нещо свежо зелено.
Ами това е.
Да ви е сладка!
Да му се невидят тез аспержи, Драго :))на парчета да се разчекна, не мога да ги намеря в моята провинция...пък така интересно ги предлагаш мине не мине през 1-2 поста :))
ОтговорИзтриванеЧестит Великден, Драго, всичко най-добро ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение, Драго! Да са ти сладки аспержите с ягоди! Аз пък сега съм на друга вълна, но няма да изброявам, за да не те дразня 8-)
ОтговорИзтриванеОбаче, салатката ти е много оригинална. И откъде го изрови този сироп! Това цвете съм го виждала край френското у нас... освен да пооскубя като за една доза.
Усмивка от мен! :)
Привет Кайти,
ОтговорИзтриванеами какво да направя като сега им е сезона? Правя през ден, за да не ми липсват после. :)
Да ти пратя ли малко?
Благодаря ти!
Благодаря ти Гери!
ОтговорИзтриванеИ за теб всичко най-, най-, най!!!
О, това сиропче много си го уважам, Тики. Валдмайстер му казват германците и като вкус е много обичано и разпространено.
ОтговорИзтриванеМисля, че го познавам от България от онези стари лимонади, които се продаваха на улицата в чашка. За тези със зелен цвят говоря, но не съм сигурен много.
Важното е, че се озова точно тогава до мен и само дето не ми подсвирна. Пасна към ягодките идеално!
Една мнооого хубава отпуска в Софето ти пожелавам! :)
Благодаря ти!