четвъртък, 24 септември 2015 г.

Супа от горски гъби

.


Продукти:

достатъчно горски гъби
1 глава лук, ситно нарязан
1 стрък праз на шайби
1 скилидка чесън, ситно накълцана
1 с.л. брашно
сол, бял и черен пипер
1-2 клончета мащерка или  
3-4 листа девесил 
200 мл прясна сметана
1 л зеленчуков бульон
50 г краве масло
ситно нарязан зелен лук за поръсване






Начин на приготвяне:

Едва ли ще ви издам днес някаква тайна, но ще нахвърля набързо как се прави една от най-вкусните супи .
 И така, взимаме първо кошницата и отиваме в гората за гъби. Почистваме ги и избираме за супата най-малките. Изпотяваме ги набързо в половината от маслото, прибавяме първо лука, а после праза и чесъна, ръсим със сол и черен пипер и разбъркваме всичко с брашното точно една минута.
Заливаме после с прясна сметана и удължаваме това удоволствие с бульона. Малко мащерка или девесил закръглят вкуса, но трябва да боравим с тях много внимателно защото са много активни.


Ами това е. Kато поври всичко десетина минути ръсим отгоре бучки масло, грубо счукан черен пипер и сервираме бързо на гладните.

Да ви е сладко!




13 коментара:

  1. Браво, Драго, като от детска приказка еV Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Весе!
      Вкусна гъбена супичка. Малко неща са по-вкусни в това време. :)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. O да, точно такава беше Миленка. Благодаря ти! :)

      Изтриване
  3. It looks beautiful and delicious! Hello from Montreal, Canada. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ето това е моята рецепта!! Обожавам горски гъби и веднага ще се възползвам от хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Анелия!
      Опитай я, и аз ще ти обещая, че няма да съжаляваш. :)

      Изтриване
  5. Видях рецептата, много ми хареса и веднага изпълних. Е, не е с диви гъби, а с култивирани. Но за сметка на това съм я сготвила с три различни вида - кралска печурка, кладница и шийтаке.
    Страхотна вкусотия .
    Благодаря, Драго. Пожелавам ти хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  6. Еее, твоята е станала много бо-хубава даже, което никак не ме изненадва. :)
    Мерси Ели!

    ОтговорИзтриване
  7. Ейййййййййййййййййй, Драго, супичката ми стана разкошна. Благодаря за идеята! На всички, които се колебаят, искам да кажа: не познавам вкуса на горските гъби, но с култивирани стана прекрасна!!! Горещо ви я препоръчвам. Да ви е сладко. Драго, с нетърпение чакам новите ти предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Веси! Нямаше начин да ти хареса, но много се радвам да го чуя! :)
      Разбира се, че ще има още вкусни предложения... ако ми остане време. :(

      Изтриване