.
Продукти:
едно почистено и нарязано на порции домашно, провансалско, великденско зайче
50 мл зехтин за марината
1-2 клончета розмарин и мащерка
1/2 кг почстен дребен лук - френски балучки
2 с.л. френски коняк
150 мл сухо, бяло, французко вино
1 глава чесън, почистена от външните люспи
120 г черни и 120 г зелени маслини (по възможност, разбира се френски)
250 г печурки или горски гъби
300 г домати, нарязани на четвъртинки
2 с.л. лимонов сок
Сол и черен пипер
2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Бързо, вкусно и само в няколко строфи. Учил съм немски и може да съм объркал тук-там акцента, но тази малко побългарена, провансалска яхнийка е наистина незабравима.
Мариноваме заека един час в зехтина, солта и подправките, и го запържваме след това добре до червено.
Фламбираме с коняка и гасим пожара с виното.
Прибавяме после вичко останало и го оставяме да си покъкри още 30 минути.
Това е. Честито!
Точно такава маджичка беше замислена, но тъй като количеството се оказа по-голямо от най-голямата тенджера, бях принуден спонтанно да импровизирам. За всички, които имат този проблем: Запържете отделно зеленчука от мръвката и запечете всичко заедно в подгрята на 180° фурна.
Ами наздраве, както казват французите! Да ви е сладко!
Ооо хем е разкошно хем ми е любимо :-) браво Драго :-)
ОтговорИзтриванеМерси Кайти! Вкусотийка си е. :)
ИзтриванеЕто това ми е любимо ястие и на мен :) и не на шега, зайчето е в хладилника и чака да скочи във фурната ;) тичам да откъсна розмарин от градинката и да го сготвя ... но по испански, с испанско вино и маслини ;)*
ОтговорИзтриванеКонякът и той ми е проблемен ... дали 2 супени лъжици BACARDI ще свършат работа???
А може и "Слънчев бряг" да му сложиш и после да ни опишеш фината разлика, която не може да не усетиш. ;)
ИзтриванеСтискам ти палци Гоголинка!
Благодаря ти и да ти е сладко!
Е ... нямам и " Слънчев бряг" човече .... но беше много вкусно ;) И аз благодаря!
ИзтриванеУжасссс! Човеко(заеко)ядец:))Не те познавам вече:(
ОтговорИзтриванеЕ, в краен случай и с пилешко става. ;)
ИзтриванеМного хубава рецепта.А и презентацията си я бива - страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеО, да, много вкусничка се оказа. Благодаря ти Богомила! :)
Изтриване