понеделник, 25 юли 2022 г.

Телешки стек със салца от краставица и джин

.
 
 
Продукти:
 
1-2 телешки стека-томахавка, около 1,2 кг парчето
сол и черен пипер

За салцата
1 краставица, около 300 г-почистена от семките и ситно нарязана
1 шепа нарязан свеж кориандър
настърганата кора на един лимон
сок от един лимон
1 ч.л. кафява захар
50 мл джин
 

 
Начин на приготвяне:
 

Два часа преди събитието изваждаме месото от хладилника, а един час по-късно разпалваме въглищата. На тях им трябва един час, за да побелеят, така че може да си отворим и по една бира.

 

Когато грилът е готов осоляваме мръвките и ги слагаме на горната скара, затваряме го и печем на индиректен огън точно 29 минути на 150°С. Не забравяйте да хвърлите вътре и една шепа букови пелети или стърготини! Говори се, че става хубаво.

 

През това време  набързо заформяме салцата, като просто разбъркваме посочените продукти. А на когото до тук бирата не му е стигнала, да внимава сега с джина!

 

След упоменатото време отваряме грила и запичаме десетина минути томахавките директно на скарата.

 

Ами това е. Сервирайте със салцата и да ви е сладко!


 
  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар