Продукти:
3 кг свинско месо
1 кг телешко месо
1 кг сланина от гърба
Подправки за 1 кг месо:
22г сол + 1г селитра
2г захар
3г черен пипер
4г кимион
2г чубрица
Свински черва калибър 28-30мм
Начин на приготвяне:
Ден първи:
Нарязваме месото и сланината на хапки, поръсваме равномерно с подправките и месим, докато каже стига.
Ден втори:
Смиламе грубо каймата, отново месим по горния начин и пием една бира.
Ден трети:
Пълним червата с каймата, надупчваме ги добре с игла и овесваме луканките на стайна температура, около 20°С, да се „зачервеят“.
Ден четвърти:
Преместваме ценностите в сухо, проветриво помещение с около 10°-15°С температура. Аз нямам уред за сушене на колбаси, затова температурата е такава, каквато даде зимата.
Ако е по-хладно съхнат просто по-бавно.
По желание могат да се опушат сега студено.
Ден осми:
Поръсваме леко с брашно и пресоваме или разточваме с точилката.
Ден десети:
Виж ден осми.
Ден 15-18:
Тестване на продукцията с напитка по желание.
Чудесни ! Някой ден като се престраша с боравенето с черва, ще опитам и рецептата :) Любопитна съм римляните какъв опит имат със запазването на храна, там е по-топло, вероятно по друг начин са консервирали, ако изобщо са (фен съм на фб страницата, много е интересна ;) )
ОтговорИзтриванеПривет Кайти!
ИзтриванеТогава луканките са се казвали още LVCANICAE (Луканикае) и вместо в черва, каймата е била завивана в булото.
А това е имало вътре:
свинско смляно месо, седефче, чубрица
магданоз, кимион, черен пипер, кедрови ядки, сол и Liquamen ( рибен сос)
Опитай това. :)
Задължително :)
ОтговорИзтриване