сряда, 9 април 2025 г.

Телешки стек Tri-tip с тайландски сос и салата

 

 

Продукти:

300-350г доброкачествен телешки стек, филе или както e в случая 1,3кг парче Tri-Tip.

 

За соса

2 ч.л.  чили, почистено от семките и нарязано на ситно

2 ситно нарязани скилидки чесън

2 с.л. ситно нарязани стъбла на кориандър

1 малка щипка сол

65 мл растително масло (по рецепта от гроздови семки или рапично)

130 мл рибен сос

195 мл сок от лайм

2-3 с.л. пчелен мед или 1-2 с.л. захар на вкус

 

За салатата

1/4 чаша листа от кориандър

1/4 чаша листа от мента

.

2 шепи листа от различни салати

½ малка, почистена от семките краставица и нарязана на тънки полумесеци

10-12 разполовени чери домати

1 супена лъжица олио (растително, фъстъчено или рапично)

1/2 малка глава червен лук, нарязана на ситно

сол и черен пипер на вкус

Още листа от кориандър и мента

1/4 чаша ситно счукани печени, неосолени фъстъци



 

Начин на приготвяне:

Днес имаме два главни героя. Тайландският сос и чудната Tri-Tip-мръвка. Това вкусно парче удоволствие се намира до слабините и малко над ядката на бута. Този мускул е много вкусен и крехък почти като филето, защото се движи постоянно, но не е носещ и не е особено натоварен.  Наричат го още парчето на кмета или парчето на попа, в зависимост от това, кой го е получавал като по-важен на село. Tri-Tip или три върха произлиза от характерната му триъгълна форма.

 


Приготвих го на грила за нула време. Първо осоляване най-малко 3 часа преди готвене. Следва бързо запичане на силен огън, а после на 150°С индиректно до 56°С вътрешна температура на мръвката. Преди края леко опушване, а преди рязане почивка поне 5-10 минути завито във фолио.

 

Месцето е нежно, крехко и се топи в устата, а с тайландския сос е нещо, което не бива да се пропуска.

Спретва се много бързо, като се смелят в хаванче първите четири продукта. После добавяме останалите четири. Разбъркваме, доовкусяваме и това е.

Нарязваме месото на тънки ивици, пускаме ги в сосчето, добавяме листата от мента и кориандър, като оставим и малко за салатата.  Предпазливо размесваме соса с месото, а после лапаме мръвчица и блажено примлясваме. Тези двама герои са си така напълно самодостатъчни.

 


Но този сос е основата и за една екзотична тайландска салата.  За нея смесваме предпазливо останалите зеленчуци. Подправяме леко със сол, олио, черен пипер и монтираме отгоре маринованото месце с кориандър и мента. Накрая поръсваме обилно с фъстъците и поливаме с останалото сосче.

 


 

Това е.

Следва наздраве и „Елате ни вижте“ от Иван Вазов.

Да ви е сладко!

 

.

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 


неделя, 6 април 2025 г.

Сушен свински бут в дървесна пепел

 

 

Продукти за 1 кг месо:

30г нитритна сол за осоляване. Състои се от "нормална" сол (напр. морска сол, каменна сол, изпарена сол) смесена с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)

4г черен пипер

3г захар

2г декстроза

1г сух чесън на прах

1г мускатов цвят

0,5г витамин С

1,5г кориандър

0,5г кардамом

0,6г култури



 

Начин на приготвяне:

Счукваме целите подправки в хаванче и смесваме с всичко останало. Измиваме месото и го подсушаваме старателно. Посипваме го с горната смес, вакуумираме и го поставяме в хладилника, като престоят му там зависи от дебелината. С по 1,5 дни на сънтиметър дебелина не можете да направите нищо неправилно.

 

После сушим 2-3 дни с обдухване, докато месото добре изпръхне. Добавяме още един ден в стяга и заравяме плътно в дървесна пепел от изгорели био-еко-дървета. Тъй като сме на газ, намерих и купих в интернет много изгодно по 3€/кг, като не спрях да се чудя докъде я докарах.

 

Точно след един месец изрових съкровището за проверка. Беше олекнало с 33,6% от началото на експеримента и се беше леко изметнало поради факта, че сглупих и не го сложих в мрежа. Затова го обърнах и зарових отново.

 


 

 След още един месец пак го изрових. Измих го, изчетках го хубаво и отново претеглих. Загубата на тегло беше вече 51,2%. Затова си казах, че преди да свърши трябва поне да се пробва. Разрязах, дегустирах и тъй като такава красота не е за наяждане, го обдухах един ден, кайзеровах със счукан кориандър и черен пипер, вакуумирах отново и сложих в хладилника да ме чака.

След месец и половина се сетих отново за него и го извадих да го наснимам, а после докато го пробвахме свърши почти половината.

 

 


 

 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso