Продукти:
300-350г доброкачествен телешки стек, филе или както e в случая 1,3кг парче Tri-Tip.
За соса
2 ч.л. чили, почистено от семките и нарязано на ситно
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязани стъбла на кориандър
1 малка щипка сол
65 мл растително масло (по рецепта от гроздови семки или рапично)
130 мл рибен сос
195 мл сок от лайм
2-3 с.л. пчелен мед или 1-2 с.л. захар на вкус
За салатата
1/4 чаша листа от кориандър
1/4 чаша листа от мента
.
2 шепи листа от различни салати
½ малка, почистена от семките краставица и нарязана на тънки полумесеци
10-12 разполовени чери домати
1 супена лъжица олио (растително, фъстъчено или рапично)
1/2 малка глава червен лук, нарязана на ситно
сол и черен пипер на вкус
Още листа от кориандър и мента
1/4 чаша ситно счукани печени, неосолени фъстъци
Начин на приготвяне:
Днес имаме два главни героя. Тайландският сос и чудната Tri-Tip-мръвка. Това вкусно парче удоволствие се намира до слабините и малко над ядката на бута. Този мускул е много вкусен и крехък почти като филето, защото се движи постоянно, но не е носещ и не е особено натоварен. Наричат го още парчето на кмета или парчето на попа, в зависимост от това, кой го е получавал като по-важен на село. Tri-Tip или три върха произлиза от характерната му триъгълна форма.
Приготвих го на грила за нула време. Първо осоляване най-малко 3 часа преди готвене. Следва бързо запичане на силен огън, а после на 150°С индиректно до 56°С вътрешна температура на мръвката. Преди края леко опушване, а преди рязане почивка поне 5-10 минути завито във фолио.
Месцето е нежно, крехко и се топи в устата, а с тайландския сос е нещо, което не бива да се пропуска.
Спретва се много бързо, като се смелят в хаванче първите четири продукта. После добавяме останалите четири. Разбъркваме, доовкусяваме и това е.
Нарязваме месото
на тънки ивици, пускаме ги в сосчето, добавяме листата от мента и кориандър,
като оставим и малко за салатата.
Предпазливо размесваме соса с месото, а после лапаме мръвчица и блажено
примлясваме. Тези двама герои са си така напълно самодостатъчни.
Но този сос е основата и за една екзотична тайландска салата. За нея смесваме предпазливо останалите зеленчуци. Подправяме леко със сол, олио, черен пипер и монтираме отгоре маринованото месце с кориандър и мента. Накрая поръсваме обилно с фъстъците и поливаме с останалото сосче.
Това е.
Следва наздраве и „Елате ни вижте“ от Иван Вазов.
Да ви е сладко!
.
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso