Продукти:
около 500 г телешко филе
За бульона една връзка зеленчуци за супа:
моркови, целина, лук, праз,
както и 1-2 дафинови листа, 10 зърна черен пипер, клонче розмарин и една люта чушка.
За маринатата:
магданоз, див лук и естрагон (тарос)
5 с.л. зехтин с лимонов сок
1 с.л. морска сол
За соса:
1/2 ч.л. средно люта горчица
1 ч.л. лимонов сок
1 яйце
180 мл зехтин
2 твърдо сварени жълтъци
150 г изцедена риба тон от консерва
2 изплакнати рибки аншуа (сардели)
3 кисели корнишончета
2 с.л. каперси
сол, черен пипер и лют червен пипер
За гарниране:
маруля, парти-доматчета и нещо зеленко и свежо
Начин на приготвяне:
Пускаме първо парчето месо заедно с подправките и грубо нарязаните зеленчуци в 3 литра леко подсолена и слабо кипяща водица.
Оставяме го за час и половина да разпусне в джакузито, след което го махаме от котлона и изчакваме да изстине така както си кисне в бульона.
Накълцваме фино магданоза, дивия лук както и естрагона. Разбъркваме ги в зехтина с малко лимонов сок и солта, и мариноваме мръвката с това билково олио около 30 мин. в хладилника.
Захващаме се сега с рибно-тоновото сосче, което може обаче и някъде между горните два-три реда вече да сме го приготвили.
За целта разбиваме във висок съд яйцето с горчицата заедно със зехтина и сок от лимона.
Прибавяме после в получилата се гъста кремава майонеза жълтъците, рибата тон, сарделите и отново натискаме копчето на пасатора.
Разреждаме леко с 4-5 с.л. от вече охладения бульон и пак пасираме до едно гладко лъскаво сосче.
Хвърляме в него каперсите заедно с на ситно нарязаните корнишони и овкусяваме накрая всичко точно така, както винаги сме желали.
Ами това е.
Сега нарязваме само месото на тънки филийки и го поднасяме в лодчици от свежа салата полято обилно със сос и гарнирано с малки ароматни доматчета.
PS.
От моите италиански колеги научих, че месото се реди обикновено в подходящ съд със соса като лазаня и се оставя поне за едно нощ да поеме в хладилника.
Да, добре се получава, но аромата на рибата потиска така активно вкуса на месото, че просто е грехота според мен за телешкото филенце.
Използвайте пуешко или нещо подобно. Освен в цената друга разлика наистина няма.
Витело тонато
Ама как са полегнали тези филенца в листенцата,Драго,напълваш ми очите и душата както с подредбата на ястието,така и с лекотата,с която поднасяш всяка рецепта!Истинско удоволствие е човек да чете и разглежда тук,всичко е толкова красноречиво и колоритно!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Поздрави и от мен Еликсир!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Така ме зарадва! :)
Tvoje fotografije i recepti očaravaju :)
ОтговорИзтриванеЗдравей jacamaca! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Ааа Драго, не е честно да излизаш сега с тази рецепта, при положение, че много рядко се намира свястно телешко в България точно за това ястие (за телешки стек е същата работа, явно заради породата на животинките, които се гледат у нас). Това е и причината да не го готвя, въпреки, че го обичам.
ОтговорИзтриванеКогато съм го яла в Италия,не ми е направило впечатление да доминира ярко рибения вкус, а някак си соса е балансиран, даже усещам по-осезателно майонезата, но може би е въпрос на вкус :)
Изпълнението на рецептата и снимките са страхотни! Виждам, че си подхванал италианската кухня и с нетърпение чакам още страхотни рецепти и снимки :)
Поздрави!
Благодаря Lety! :)
ОтговорИзтриванеИ не, мисля че този път не е до вкуса. Получи се много хубаво, а риба тон обичам толкова много, че бих могъл месеци наред само с нея да се изхранвам.
И въпреки това не бих го направил отново с телешко, защото едно фино почти кърваво стекче си остава за мен принцесата на трапезата. Явно тук, предпочитанията се кръстосват и щом филенцето струва 25-40 ЕВРО килограма, познай на какво ще предпочета да си го направя. :)
Един много усмихнат ден ти желая! :)
Прекрасно ястие,прекрасна композиция,прекрасна снимка!Бива си те май ...
ОтговорИзтриванеДа, има май нещо. :)
ОтговорИзтриванеЙоли таковa! :P
Ау, че страхотно изглеждат....
ОтговорИзтриванеНямам думи!
Благодаря мъхче! :)
ОтговорИзтриване