петък, 23 септември 2011 г.
Скачата
Продукти:
броколи
картофи
лук нарязан на фикийки
сол, черен пипер, зехтин
Тесто за хляб
Начин на приготвяне:
Първо да ви предупредя докато е време.
Това не е някакъв специалитет или прецизна рецепта, а по-скоро само идеята за такава така, че напълнете това джобче с това, което в момента най-много ви се похапва.
Аз я направих така, както моя сицилиански колега ми я разказа, за това много поздрави сега от Кармело или по-скоро от неговата така прехвалена баба.
И ето:
Разточваме тестото толкова кръгло и тънко, колкото на всеки му се отдава.
Половината от това пухкаво слънце покриваме с тънки филийки от едно средно голямо картофче. След това идва ред на лука, а накрая поръсваме всичко с букети от броколи.
Малко олио, сол и пипер, и това е.
Завиваме плънката с "чистата" половина тесто и притискаме плътно един към друг краищата с пръсти за да не се разтече вкусното после в тавата.
Набоцкваме с вилица, мажем пак с олио и хвъляме това чудо във фурната. Печем до порозовяване на ниската температура от около 150°.
Изваждаме, задушаваме малко в кухненска кърпа и ето ни една готова малка скачата.
Това е.
Да ни е сладка!
Нямаш милост!
ОтговорИзтриванеГотова съм да вечерям още веднъж:)
О, не бързай Мъхче. И за закуска става. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Страхотна идейка, май след нея доста ще се скача, да се изгорят калориите:)
ОтговорИзтриванеИйййй...страхотно:*)
ОтговорИзтриванеО, при това зелено не вярвам да се наложи да подскочиш и два пъти traiana. Давай по-смело! Стискам ти палци. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кати! :)
ОтговорИзтриванеЕ,направо е невероятно апетитно! Цар си и това си е то!
ОтговорИзтриванеДраго,италианците са ненадминати с вкусните си и лесни рецепти!Каквато и твоята днес!Страхотно,приветствам!
ОтговорИзтриванеХубава неделя ти желая!
Да, благодаря за стимула Йоли! :)
ОтговорИзтриванеТака е Елексир. И на мен ми допадат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Благодаря за вкусната рецепта и най-вече за потвърждението, че някъде по света правят по този начин бързи и "мързеливи" вкусотийки.
ОтговорИзтриванеПравя нещо подобно когато "разчиствам" хладилника.
Да, практично, бързо и вкусно. Благодаря ... Анонимен!
ОтговорИзтриванеНаправо скокнах при вида на тази скачата! Уникално вкусно изглежда туй нещо!:-))
ОтговорИзтриванеХубава и успешна нова седмица!
И на теб Мони! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Името на ястието на италиански е СКИАЧАТА
ОтговорИзтриванеMille grazie, Анонимен!
ИзтриванеАз намерих тогава поне три разновидности на тази дума и мои италиански колеги ми казаха, че точно така би трябвало да се напише.
За мен всъщност не е чак толкова важно дали е Scachatta, Scaciatta или пък Скиачата, но ако си сигурен, че така е правилно, дай ми някакъв линк да погледна.