.
Продукти за 6 порции:
225 г обикновени бисквити, бишкоти или "Котешки езичета" (не мога да се закълна, че последните се произвеждат все още)
50 г стопено краве масло
За пълнежа:
3 жълтъка
50 г захар
4 с.л. нишесте
600 мл прясно мляко
100 г стопен горчив шоколад
За безето:
3 белтъка
100 г захар
1 пакетче ванилия
Печени бадеми за декорация.
Начин на приготвяне:
Слагаме бисквитете в една здрава торбичка и ги налагаме с точилка или с някакъв друг "домоуправител" дотогава, докато се превърнат в галета. След това ги омесваме с маслото на меко ронливо тесто и обличаме равномерно стените на съда за печене с него.
За пълнежа разбиваме с кухненския робот жълтъците, захарта, нишестето и почти заврялото мляко на една гладка маса. После преместваме сместа в тенджера и под нерекъснато бъркане на слаб огън прибавяме шоколада.
Накрая изсипваме всичко върху тестото във формата и то така, че да се получи нещо такова:
За безето разбиваме белтъците с миксера докато започнат твърдо да пръскат. По малко прибавяме две трети от захарта превръщайки всичко на лъскав, бял сняг, който бихме могли веднага да излапаме. Сипваме и останалата третина заедно с ванилията и отново разбъркваме. После изсипваме върху тортата, заглаждаме леко с лъжица оформяйки малки весели буклички с нея.
Печем на 170°С до порозовяване около 31 минути.
За пред хората обезателно сервираме тортичките нарязани и старателно декорирани в чинийки.
А когато никой не ни гледа и една лъжица май е достатъчна.
Това е.
Да ни е сладко!
Разкошна е, Драго! Вкусна, ароматна и пълна с целувки да е за теб новата година! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерсиии!
ОтговорИзтриванеДа ти се връща Ева! :))
За много години! Много здраве, щастие и късмет!
ОтговорИзтриванеНевероятни изкушение за старт на Новата година, прекрасно изглежда!
За много щастливи години Tраяна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
нямам думи :) само преглъщам :)
ОтговорИзтриванепрекрасна година ти пожелавам, Драго :)
Нека бъде усмихната и за теб Зори! :)
ОтговорИзтриванеВземи си парченце! :)
Като си дойдеш ти обещавам да те снабдя с котешки езичета.Защото си ги имаме тук в България.А ти пък ще ми направиш тази тортичка!Че ми изтекоха очите и лигите по нея!Напров се окапах ....
ОтговорИзтриванеДраго, най-ми хареса последната част - с лъжицата! :))) Ами то как да устоиш на такава вкусотия!
ОтговорИзтриванеДа не пропусна и пожеланията, че се разсеях от тортата.
За много години, здраве , дълголетие, късмет, любов и щастие!
Поздрави!
Миро
Dragi Drago, srećna Nova godina tebi i tvojoj porodici, puno zdravlja i uspeha u životu i radu i naravno divnih recepata :)
ОтговорИзтриванеTorta je divna, a fotografije očaravajuće lepe :)))
Да, Йоли. Тръгвай вече да ме посрещаш, защото идвам веднага.
ОтговорИзтриванеДрага jacamaca,
ОтговорИзтриванеи аз ти желая всико най-щастливо и най-лепо през тази Нова Година! :)
Благодаря ти!
Благодаря Миро!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че тортичката ти хареса, а още повече, че не се забравяме.
За много години! Да сме живи, здрави и гладни! :)
Искам да ви благодаря за чудесната рецепта. Вече е изпробвана, в два вариянта 10 минути след като беше готова с лъжичка, и едно малко парченце с виличка на другата сутрин.Бързо лесно и много, много вкусно. Още виднъж благодаря.
ОтговорИзтриванеНе, аз ти благподаря Таня! Споделено е двойно по-вкусно. Радвам се, че ти е харесала и наистина е много лесна. :)
ОтговорИзтриванеТази рецепта ме накара да съм благодарна, че си служа еднакво добре и с лявата, и с дясната ръка. Чудейки се дали да направя тази торта или медената торта на Йоли, взех най-гениалното решение- ще направя и двете и после ще взема по лъжица във всяка ръка и ще редувам лява ръка, дясна ръка:))) Чудна е рецептата!Милена
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!Бърза и лесна. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеТака е, няма по-правилно решение Милена. :)
ОтговорИзтриванеНе забравяй само да ни разкажеш коя по-бързо е свършила. ;)
Да ти са сладки!
Благодаря Краси! Дано я видя скоро в твоето блогче. Успех ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Драго, прекрасна тортичка. Аз съм Поли и съм абсолютно начинаеща, за което ме извинете,защото ще задам глупав въпрос! Реших да я направя за празника св. Валентин да изненадам половинката си. Бисквитеното тесто трябва да се облепи на стените на съда за печене, това включва ли и дъното на съда за печене. по снимките виждам, че на дъното май няма от бисквитеното тесто, та се чудя. Благодаря много за разбирането и ще се похваля със снимка.
ОтговорИзтриванеПривет Поли!
ОтговорИзтриванеДано не си се отказала да я направиш, докато аз намеря време да ти отговоря.
Цялата форма се покрива отвътре с един пласт тесто.
От сега вече се радвам за снимката!:)
Успех!
Стискам ти палци! :)
Пак съм аз. Благодаря Ви много :) Не съм се отказала, ще изпека сладкиша в тавичка 30/20см предварително и после ще сложа белтъците и ще допека до розово белтъците, тъй като ме е страх да не загоря сладкиша. Фурната ми е българска не си знае годините, марка Мечта и няма градуси. Благодаря отново. Очаквайте снимка. :)
ОтговорИзтриванеУтре ще се опитам да повторя тази вкусотия и не само защото ми харесва, а защото си описал начина на приготвяне по един невероятен начин. Ще се придържам към финалния кадър с лъжицата!
ОтговорИзтриванеA аз пък ще ти стискам от тук палци. :)
ИзтриванеБлагодаря ти и да ти е сладко Весе!