вторник, 26 юни 2012 г.

Пиле с карамелен сос по виетнамски

.





Продукти:

500 г ситно нарязано бяло пилешко месо или обезкостено от кълките
2 скилидки чесън и 5 см джинджифил ситно накълцани
3 с.л. захар
2 с.л. олио
4 с.л. рибен сос
1 с.л. мед или кафява захар
80 мл пилешки бульон
2 стръка пресен зелен лук
девесил
черен пипер
1/2 краставица и 1 морков за гарнитура




Начин на приготвяне:

Помни ли някой все още времето когато виетнамците бяха повече от българите в България? Точно тогава се сблъсках за пръв път и с тяхната кухня. Яйца от прасе, че и от мъжко. Научих какво ям едва след като попитах какво е това вкусното и имах голям късмет, както и домакините, че винаги съм бил без особени предразсъдъци. Все още я търся тази рецепта така, че не се стряскайте, тази тук е нещо съвсем друго.

Най-добре е разбира се да се снабдите с бяло месо от пиле, но ако нямате и не се боите от обезкостяването в края на краищата и бутчета ще свършат същата работа. ОК, каквото и да е, нарязваме го на малки парченца и му казваме да ни чака.

Карамелизираме захарта в 1 ч.л. вода. Прибавяме чесъна, олиото, 2 ч.л. от рибения сос, джинджифила, пoливаме със 100 мл вряла вода и го оставяме да си поври малко.

Сега разбъркваме с останалия рибен сос и кафявата захар, изсипваме вътре месото и мариноваме най-малко 30 минути.

Преди сервиране кипваме. Не ние, маринатата и то дотогава, докато ни се стори, че се е сгъстила поне малко. Накрая добавяме бульона, и варим още точно 8 минути.

Правим гнездо от тънко нарязани зеленчуци, а отгоре с решетъчна лъжица слагаме пиленцето да мъти. Поливаме със сосчето, овкусяваме с черен пипер, ръсим обилно с девесил и зелен лук, и това е. Едно вкусно ястие и то не само за азиатци.

Да ви е сладко!







12 коментара:

  1. Страхотно е, Драго :)
    Ето тук има доста интересни неща :)

    http://inansroom.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина. Запазих си го веднага.

    Благодаря Еос!

    Една хубава вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пак се захилих!Обичам да ти чета рецептите и това е. Да не говорим пък колко вкусно изглеждат винаги!Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно е нещо друго, но се опитвам все пак вкусно другарче. :)
    Нали знаеш, че най-добрата рецепта за хубави снимки е слънце, а тук при мен в момента е доста оскъдно.
    Далечни,топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама как си го накиприл това пиленце :)
    Да му завиди човек!
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, Драго! И аз като Йоли обичам да те чета, не само заради отличните ти умения в кухнята, но най-вече за веселият ти изказ :)
    Искам те на видео! Искам да видя как въртиш "като центрофуга" плик с мариновани продукти, да видя тая страст около печката,как се облизваш лакомо и преглъщаш пред чинията, докато я декорираш!
    Няма ли кой да те снима, човек? Та ти си само за кулинарно предаване! Да подшушна ли някъде? ;))

    ОтговорИзтриване
  7. Их, забравих за виетнамското пиле да кажа :)
    Ама, то по онова време виетнамците бяха полезни и с друго си качество :)) Дали не си опитвал и от "оня" деликатес, пък да не си казваш? :)))
    Иначе изглежда свежо и вярвам е вкусно това пилешко! И щом е пиле, ще си го запиша за проба :)
    Много, много усмивки на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. О, не ставам за такива работи Ирма. Много съм притеснителен и се препъвам.
    Обаче пиленцете настоятелно ти го препоръчвам!
    И то е от бързите вкусни въпреки, че текста изглежда сега толкова дълъг.
    Много усмивки от мене! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пиленцето не беше за завист, защото много бързо се свърши, но ако искаш можеш на мен. Беше наистина вкусно.
    Един хубав ден и за теб градско!
    Топни един път дупето в морето и заради мене! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ами не се сещам пък Ирма. Да не съм изпуснал пак нещо съвсем важно?
    Подсказвай!

    ОтговорИзтриване
  11. complimenti sia per il blog che per le meravigliose ricette.

    ОтговорИзтриване
  12. Grazie mille! Sono contento che ti piaccia a me.
    Far saluti!

    ОтговорИзтриване