петък, 1 август 2025 г.

Мини BBQ на горещ камък

 .

 

Продукти:

Пилешко филе, телешко и свинско месо, нарязано на тънки ленти. Скариди, смляно телешко месо, риба или зеленчуци по желание.

Марината за телешко:

По 1 ч.л. зърна кориандър и черен пипер, счукани с 1 скилидка чесън в хаванче

4 с.л. соев сос

2 с.л. зехтин 

1 с.л. сос от стриди 

сокът и настърганата кора на половин лайм

.

Марината за свинско:

1 шалот и 1 скилидка чесън, фино пасирани

сол и счукан черен пипер 

сокът и настърганата кора на половин лимон

4 с.л. зехтин

1 ч.л. люта горчица 

магданоз и риган

.

Марината за пилешко:

4 с.л. слънчогледово олио

сокът и настърганата кора на половин лимон

1 счукана скилидка чесън 

1/2 ч.л. къри

1/2 ч.л. червен пипер

1 щипка кайенски пипер 

1/2 ч.л. сух зеленчуков бульон

.

Марината за скариди:

4 с.л. зехтин

сокът и настърганата кора на половин лайм

1 скилидка чесън и 1 малко парче джинджифил, счукани в хаванче

сол и черен пипер

1 щипка куркума

1/2 ч.л. чили

 


 

 Начин на приготвяне:

Печене на горещ камък или BBQ за минималисти. Опитайте! Докато се чудиш как ще се нахраниш с тези малки хапки, започваш да се гладиш сит по корема. Идеално меню за гости, без много тичане в кухнята. Всеки сам си избира какво сам да си изпече и заедно с другите сам да си хапне. Една вкусна и весела трапеза, на която всички са много заети.

 




 Приготвянето се свежда само до една марината. От предния ден или отпреди няколко часа. Няколко примера съм посочил по-горе по памет, но не е никак трагично, ако нещо съм забравил. Да се готви по фантазия е много приятно, но лошото е, че трудно се повтаря.

 Да ни е сладко!

 


 



 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

неделя, 27 юли 2025 г.

неделя, 20 юли 2025 г.

Хамбургери

.


 

Продукти: 

Хлебчета за бургер

Краве масло

125 г двойно смлени телешки гърди или антрекот с 21,3% мазнина за един бургер

Сол и черен пипер

По една шайба "Чедър" и кашкавал

 

За соса:

4 с.л. майонеза

1 с.л. сос Уорчестер

1 с.л. чили сос "Sriracha"

1 много фино настъргана глава лук

Сол и черен пипер на вкус

 

Освен това:

Нарязано на тънки ленти китайско зеле

По една шайба домат 

 

 

 

Начин на приготвяне:

Тази рецепта отдавна влезе в графата "Любими".  За да си спестя писането, ето я тук:

https://wkusni-momenti.blogspot.com/2024/02/smash-burger.html

Единствената разлика е, че този път вместо на два етажа направих бургерите единични, както и уточних някои съставки. 

 Да ни е сладко!

 

 


 


 

 Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

петък, 11 юли 2025 г.

Prosciutto cotto или варена шунка

 .


 

Продукти:

1 ядка на един свински бут около 2-3 кг

 Марината:

180 г нитритна сол с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)

7-8 зърна черен пипер

1-2 пръчици канела

1 гвоздейче карамфил

3 плодчета хвойна

1 щипка цвят от индийско орехче

3 дафинови листа

1,5 л вода 

 


 

 Начин на приготвяне:

Без много предисловия, това е най-добрата варена шунка, която съм правил. Подправките за лугата откраднах от италианците, а начинът на опушване от поляците.

Роди се такава красота, каквато може да видите само при смесени бракове.

И така, подгряваме водата с всички подправки и малко преди да кипне я сваляме от огъня и оставяме да се охлади.

В зависимост от вкусовите предпочитания, от това количество луга  се ползва само 100-150 мл на 1 кг месо. Аз се спрях на 130 мл/1 кг и резултатът беше точно такъв, какъвто желаех. Останалата луга можете да използвате или като чай за гости, или да я запазите в хладилника за следващото осоляване.

.

Стягаме месото в мрежа, отливаме изчисленото по-горе количество марината и я шприцоваме в мръвката. Слагаме го в торбичка за вакуумиране. Ако от месото е изтекла малко от изчислената марината, я добавяме и нея. После вакуумираме и оставяме в хладилника поне толкова дълго, колото е било дебело месото в [см] x 1,5 дена.

.

На уречения ден изваждаме шунката и добре подсушаваме. Овесваме или слагаме върху скаричка на стайна температура (18-20°), докато повърхността съвсем изпръхне. Обикновено 1 денонощие е напълно достатъчно.

Сега следват 3 часа топло пушене с бук на  40-60°С.

Точно така се опушва полската шунка, на която също съм голям почитател.

.

Отново обдухваме мръвката поне 24 часа на хладно. След което я вакуумираме и варим в су-вид на 85°С  до една вътрешна температура от 67°С. При мен за това бяха нужни точно 2 часа и 10 минути. После пускаме торбичката в ледена вода и доохлаждаме 1 ден  в хладилника.

Изваждаме шунката и отново обдухваме  24 часа на хладно, след което разрязваме тази прелест и ахваме.

 Да ни е сладко!

 


 

 

 

 Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 

 

 

 

понеделник, 7 юли 2025 г.

Свински ребърца с грилована салса ала Драго

.


 

Продукти:

Свински ребърца

Любимата ви смес подправки за грил

Любимият ви BBQ-сос

 .

Салса

 2 глави лук

1/2 глава чесън

1 чушка

3-4 домата

1 авокадо

1 почистена от семките малка краставица

1-2 стръка зелен лук

1 лайм 

Лют чили сос "Sriracha" 

Свежи подправки: магданоз, кориандър и мента

Сол и черен пипер 

 

 


Начин на приготвяне:

 Като начало разрязваме зеленчуците на половина и леко ги запичаме на грила. Това го свърших още при разпалването на въглищата върху стартерната кана, така че цялата топлина остана после за ребърцата.

 


 

След това ги нарязваме ситно, поръсваме с подправките, изстискваме лайма, сол, черен пипер и подлютяваме едно хубаво със "Sriracha". Много е важно салсата след това да се остави да отлежи и овкуси по-дълго време. А който желае, може да добави олио и да си пие ракията с нея като салата.

.

Ребърцата печем по моя любим начин:

Натъркваме ги с BBQ-Rub, намазваме обилно с BBQ-сос и бързо запичаме на силен огън, като опушваме кратко с една шепа букови стърготини увити във фолио.

 

 

 

Следва индиректно печене на около 180°С до 85°С вътрешна температура на мръвката.

Който желае, може 5-10 минути преди края пак да ги намаже със соса. 

Накрая задушаваме в алуминиево фолио 13,2 минути, а после сервираме и нападаме като внимаваме да не си отхапем и пръстите.


 


 

 .

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 

неделя, 6 юли 2025 г.

Хрупкави скариди и бейби сепии в темпура

 


Продукти:

Пресни или прясно замразени почистени скариди и бейби сепии

Темпура

Мазнина за дълбоко пържене 

 .

Приготвяне и фритиране според описанието на опаковката.  

.

 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 

петък, 4 юли 2025 г.

Лютика със свински ребърца

 


Продукти:

Ca. 1 кг нарязани свински ребърца

2 глави лук и 4-5 скилидки чесън, разбити с пасатора на фина паста

1 с.л. Piri-Piri чили сос

1 с.л. Sambal Oelek, азиатска чили паста

1-2 с.л. сладко-лют азиатски сос 

1 с.л. пюре от чушки

0,5 кг едро нарязани домати

1-2 ч.л. лют червен пипер

500 г печени и обелени чушки

Сол и черен пипер

1 ч.л. червен пипер

магданоз 

 


 

Начин на приготвяне:

Всъщност това е любимата рецепта  "Огнени ребърца в уок", но с едно минимално изменение, което почти я превръща в също така любимата северняшка лютика. 

Е, не съвсем, но в никакъв случай не е по-малко вкусна.

Който е чел вече  "Огнени ребърца в уок", браво. Който не е, може да ги прегледа ето тук:  https://wkusni-momenti.blogspot.com/2025/03/blog-post_31.html

 .

 И така, повтарям в резюме набързо:

Запържваме посолените ребърца в горещата мазнина до вкусна коричка. Аз винаги ги маринирам от предния ден, но нищо не е задължително в кухнята. Разбъркваме ги с лучената каша, добавяме всички пасти, пюрета и сосове, запържваме и изсипваме вътре доматите. Сол и черен пипер.

Тук нещата се променят. Като стане всичко на сосче сваляме от огъня. Разбъркваме с червения пипер и добавяме печените чушки, които предварително сме счукали заедно с една скилидка чесън на малки хапки в хаванче.

Освежаваме с магданоз и оставяме това удоволствие преди храна да отдъхне.

 Да ни е сладко! 

 



 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 

.

 

И още от събитието в стъпки:

 


 









 

 

петък, 27 юни 2025 г.

Арменски шишчета


 

Продукти:

 Шарено свиско месо. Свински врат или любимите обрезки от ребрата.

1 голяма глава  воден лук

1 връзка магданоз, едро нарязан

1 връзка свеж кориандър, едро нарязан 

Марината

1 глава лук на 200 г месо 

1 ч.л. риган

1 ч.л. босилек

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер 

1/2 ч.л. куркума

1 ч.л. чили 

2,5 ч.л. морска сол  

250 мл газирана вода 

 


 

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на тънки полумесеци и заедно с една лъжичка сол го намачкваме леко с ръка. Ако не искате една седмица после да си миришете пръстите, сложете преди това ръкавица.

Режем месото на едри арменски хапки и  и го слагаме върху лука. Изсипваме смесените подправки отгоре, солим с останалата 1,5 лъжички сол, заливаме с водата и разбъркваме хубаво. Подправките може да са сушени, както и свежи от двора, освен това нито една от тях не е задължителна.

 


 

 Поставяме в хладилника за около 24 часа и изваждаме 2-3 часа преди печенето.  Печем на шиш до вкусна кафява коричка, като много внимаваме да не ги пресушим от усърдие. Лукът от маринатата преди това също се отстранява, за да не прегаря. На силен огън 20 минути печене са повече от достатъчни за една сочна, хубава хапка без да засяда. 

 В последния  момент нарязваме по-едро водния лук на полумесеци, посоляваме и го разбъркваме с магданоза и кориандъра. Слагаме по-голямата част от сместа в съд с капак, отгоре изнизваме шишчетата, поръсваме с останалата част и похлупваме. Десет дълги минути оставяме да се задуши,  след което отваряме и дружно нападаме.

Да ни е сладко!

 


 
 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 

 

четвъртък, 12 юни 2025 г.

Домашен заек на шиш

 


 Продукти:

един почистен и измит заек

сол и черен пипер

15-20 тънки ленти бекон 

 

Марината:

50-60 мл зехтин

3 скилидки чесън 

мащерка, розмарин и майорана

едро мляно чили 

 

 


 

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме свежите подправки на ситно и ги стриваме в хаванче заедно с чесъна, като добавяме постепенно зехтина. Трябва да се получи гъстичка марината, така че подправките не трябва да ни се свидят.

.

Наръсваме хубаво заека със сол и черен пипер. Намазваме го обилно с по-голямата част от маринатата, увиваме го плътно в стреч фолио и го бутаме в хладилника да пренощува.

 .

Преди печене го увиваме с бекона, пристягайки го с куненси конец.

Печем зайчето на въртележка при 180° на грила, като го мажем от време на време влюбено с марината. 

Леко го опушваме с ясен. Една малка шепа стърготини са напълно достатъчни. Аз ги завивам в алуминиево фолио, правя два дълги разреза в него и като слагам месото ги поставям в жарта.

.

Месото е готово при 75°С вътрешна температура. Измервайте я близо до ставата и гръбнака, за да няма после кървави изненади.

 


 

 

При малко повече желание може да приготвите едновременно и гарнитурата. Разбъркайте полусварени картофи и няколко цели глави чесън със същата марината, от която сте направили естествено повече. Поставете в тавичка, сипете малко вода и я сложете под заека, за да му улови и мазнината.

 

Наздраве и да ви е сладко! 

 


 


 


Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 


събота, 7 юни 2025 г.

Бързи ребърца на грил

 



Продукти:

Свински ребърца с повече мръвка 

Вашатa любима смес подправки за BBQ

Вашият любим BBQ сос

Стрито чили

 

 


 

Начин на приготвяне:

Не зная защо се е наложило правилото, че ребърцата на грил трябва да се готвят 5-6 часа и месотото да се разпада. Не че не е вкусно, но е по-скоро за пенсионери със зъбни проблеми. 

Аз все още предпочитам една хубава крехка мръвка, която като захапеш, да ти потече сок в устата. И за такава, един час на грила е предостатъчен:

Втриваме в месото солта и подправките. Намазваме добре с BBQ-сос и поръсваме обилно с чили.

Оставяме да престои в хладилник през нощта или поне няколко часа. 

 

 



 

Два часа преди да метнем месото на скарата го изваждаме от хладилника, за да се темперира. 

Запичаме на директен огън от всички страни, а след това индиректно на около 160°-180°С до вътрешна температура на мръвката от 85°С. При това опушваеме леко, без да прекаляваме. Една малка щепа бук е напълно достатъчна.

Това е. 

Сваляме от огъня, завиваме за 11,5 минути в алуминиево фолио, отваряме една студена бира и после нападаме.

 


 .

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso