Продукти:
един почистен и измит заек
сол и черен пипер
15-20 тънки ленти бекон
Марината:
50-60 мл зехтин
3 скилидки чесън
мащерка, розмарин и майорана
едро мляно чили
Начин на приготвяне:
Нарязваме свежите подправки на ситно и ги стриваме в хаванче заедно с чесъна, като добавяме постепенно зехтина. Трябва да се получи гъстичка марината, така че подправките не трябва да ни се свидят.
.
Наръсваме хубаво заека със сол и черен пипер. Намазваме го обилно с по-голямата част от маринатата, увиваме го плътно в стреч фолио и го бутаме в хладилника да пренощува.
.
Преди печене го увиваме с бекона, пристягайки го с куненси конец.
Печем зайчето на въртележка при 180° на грила, като го мажем от време на време влюбено с марината.
Леко го опушваме с ясен. Една малка шепа стърготини са напълно достатъчни. Аз ги завивам в алуминиево фолио, правя два дълги разреза в него и като слагам месото ги поставям в жарта.
.
Месото е готово при 75°С вътрешна температура. Измервайте я близо до ставата и гръбнака, за да няма после кървави изненади.
При малко повече желание може да приготвите едновременно и гарнитурата. Разбъркайте полусварени картофи и няколко цели глави чесън със същата марината, от която сте направили естествено повече. Поставете в тавичка, сипете малко вода и я сложете под заека, за да му улови и мазнината.
Наздраве и да ви е сладко!
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso