неделя, 19 август 2012 г.

Ванилен сладкиш с марципанови ябълки

.



 Продукти:

 За тестото:

150 г студено масло на кубчета
100 г захар
1/2 лъжичка бакпулвер
1 яйце
200 г брашно

За плодовете:

6-7 малки ябълки
лимонов сок
200 г марципанова маса
50 г накиснати в ром стафиди
1 с.л. захар смесена с канела на прах
около 4 пръчки канела

За заливката:

500 мл прясна течна сметана
250 мл прясно мляко
80 г захар
1 пакетче прах за ванилен сос
1 пакетче прах за ванилен пудинг
50 г бадеми на люспи







Начин на приготвяне:

 Като начало замесваме за основата от посочените продукти тестото. Затваряме го в хладилника за половин час и го разточваме после бързо и сръчно на един кръгъл, съвсем тънък блат като ръсим с брашно за уж малко по-лесно. Внимавайте само да е наистина добре изстудено, за да не се налага като при мен да се връщате три пъти поред обратно на старта. При тези летни, тропически температури се стопля преди да сте си помислили да го докоснете даже. Топи се и лепне, а като започне и да се къса ще ви накъса ненужно и поне един килограм от най-ценните нерви.
Та така, тапицираме с него една добре омаслена шпринг-форма с диаметът от 26-28 см, бодем дъното с вилица за да не ни се надига, и запичаме при 180°С десетина минути или докато приятно порозовее.

Избождаме от ябълките сърцевината, обелваме ги за по-атрактивно като спирала и ги поръсваме добре с лимонов сок, за да не решат случано да потъмнеят. Смесваме стафидите с марципана и канелената захар на мекичка маса и пълним плътно плодовете с нея. Забождаме по половин канелена пръчка за още по-интересно в отвора и ги нареждаме след това върху блата.

Сосчето правим по следния начин:
Кипваме 150 мл мляко заедно със захарта и сметаната. Останалото мляко смесваме с готовите ванилени прахчета, бъркаме с предното пак до точката на завиране и запълваме с това кремче празното между седналите във формата ябълки.

Сега поръсваме само с ядките и печем около 3/4 час в подгрятата фурна.






Ами, това е. 

Едно чудно ванилено изкушение с ябълки от първата лятна реколта.






Надявам се, че ще ви е сладко!




10 коментара:

  1. Изключително красиви нимки, много фин сладкиш и великолепно изпълнение.Този път аплодисментите ми просто не стихват! Браво,браво,браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Драго, поднасяш много елегантно един страхотен и по-различен, ябълков сладкиш!
    Продължавам адмирациите на Йоли!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами да, трябва да се поклоня сега, няма начин. Само да си пооправя малко папионката, че нещо ме стяга.

    Благодаря Дани, благодаря Вкусно!

    Опитайте го и вие. Сладкишчето наистина си заслужава.

    ОтговорИзтриване
  4. Прелест....какъв сладкиш само!Поздравления ,Драго!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси Живи!
    Радвам се, че надникваш. :)

    ОтговорИзтриване
  6. wow!!! dev'essere deliziosa, mi segno la ricetta e complimenti

    ОтговорИзтриване
  7. Ама наистина е много изкусително...аз само не съм решила проблема с намирането на марципан в Пловдив, а пък той при всички случаи си е част от сладкиша...май ще изчака тази рецепта до следваща командировка...

    ОтговорИзтриване
  8. Ее, това е самото съвършенство! Замирисва миии и ми се иска веднага да го опитам. Вечеряла съм, но бих се прежалила сега за едно парченце, Драго ;) Обещавам си скоро да го приготвя у дома! Благодаря за рецептата!

    Хубава вечер на тебе!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за вкусните коментари момиченца! :)
    Наистина си заслужава да се опита!
    Една усмината вечер ви желая! :)

    ОтговорИзтриване