петък, 25 януари 2013 г.
Райбеплетцхен или картофени пуфери с ябълков мус
Продукти:
600 г картофи
2 яйца
2 глави лук
3 с.л. корнфлекс
сол и по желание малко индийско орехче
олио и или свинска мас с краве масло
За ябълковия мус
2 ябълки (около 300 г)
2 с.л. вода
4 с.л. захар
1 пръчка канела
1/2 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Една типична немска рецепта. Няма уличен немски празник на който да са повече от двама човека и да не им се предложат. Пържени в олио на плоча и специално напук на българската представа за вкус, която е винаги най-миродавна, поднесени с ябълков мус. Да зная, че не е точно за всеки прочел тези няколко реда, но както и да е, нали сме си европейци. На по-смелите стискам обаче настоятелно палци.
И така да започнем, преди да сме свършили с тези уводни думи:
Рендосваме картофите на толкова едро, колкото ни позволява рендето и за да не се налага да ги изцеждаме, както сме чели в други рецепти разбъркваме с корнфлекс за да попие излишната течност.
Прибавяме после яйцата, солта, а доброволците могат да си настържат и от индийското орехче вътре.
Разбъркваме пак хубаво и разпределяме със супена лъжица меката кашичка на малки гнезда в горещото олио. Със свинска мас и малко масло е дори още по-вкусно.
Пържим по интуиция до хрупкаво златисто-кафяво и за да повторим пак същото обръщаме купчинките после обратно.
Муса вече отдавна сте го приготвили, ако не сте искали да сервирате всичко студено и за целта сте започнали да четете тази рецепта отдолу нагоре.
За него нарязваме на малки кубчета почистените и обелени ябълки, поръсваме ги с водата и захарта и ги варим заедно с ароматите до омекване в една тенджерка около 30 минути.
Пасираме всичко не съвсем фино с лъжицата или с ръчен пасатор и всъщност това е.
Оказа се обаче толкова вкусен, че за малко да си остана без него. Останаха само две лъжички за снимката и за това ви го препоръчвам дори и без пуфери много горещо консервиран в буркани.
Увеличете само пропорционално количеството например по 3 без ванилията и канелата. Напълнете в 2 големи буркана, затворете с капачки и ги сварете при 90°С. Един цял половин час е нъпълно достатъчен.
Да ви е сладко!
PS
Пуферите може вместо класически с ябълков мус да ги предложите например с тънки филенца от сьомга и дип от филаделфия или крема, освежена с фино нарязан див лук или каквото друго ви хрумне. Малко шунка прави също много добра фигура в тази компания, но повече няма да ви подсказвам. На слука!
На мен лично много ми харесаха като ги опитах в Германия.Със сигурност ще опитам рецептата,барабар с муса.Мерси и за подсказките накрая.Тях вече ги аплодирам горещо.
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Драго!
ОтговорИзтриванеЗа мен тези комбинации с плодове с любими, така че вече преглъщам :)
Поздрави и хубаво настроение!
Ох, оплете ми се езикът, но очите ми останаха в това вкусно нещо, както и да се казва:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мимичанца! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви заинтересува.
Да, наистина са много вкуснички, въпреки, че аз досега сама ябълков мус не съм правила и вкъщи не можах да го наложа като комбинация, обаче виж със сьомга при всички случаи ще се харесат...Преди години, когато ги предложих на едни колеги в Германия, те се чудиха, чудиха и накрая вместо с муса си ги поръсиха със сол...Не знам - аз си ги обичам точно както си ги предложил!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
:) Ами да ти призная ли, че преди да се наканя да ги опитам с мус и аз си ги ръсих със солчица.
ОтговорИзтриванеСега поне зная за какво става тук на въпрос и си ги правя така както ми се прииска.
Благодаря Диди!
В къщи сме любители на картофите. Във всякаква форма, цвят, вкус... Записах си рецептата, само не разбрах за броя на яйцата или аз не съм прочела нещо (напоследък чета едно, написано друго). Определено ще се правят, барабар с ябълковия мус:)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица от мен!
Ха, ха... и на мен с четенето ми се случва напоследък така все по-често, но явно и с писането е започнало вече.
ОтговорИзтриванеИмаш право, забравил съм яйцата, че и двете даже.
Внимаваш явно в час. :)
Благодаря Краси! Успех ти желая!