събота, 17 май 2025 г.

Шишчета корейски стил

 


Продукти:

шарено свинско месо, нарязано за шишчета

2 с.л. лют чили сос

1 с.л. доматено пюре

1 ч.л. едро смляно сушено чили

1 с.л. смесени подправки за грил

1 с.л. зърна кориандър

1 ч.л. кафява захар

1 с.л. сос от стриди

1 с.л. сок от лайм или оцет

поне 4 с.л. соев сос

За поръсване 

майонеза

сок и настъргана кора от лайм

нарязан зелен лук

 

 



 Начин на приготвяне:

 Вкусни шишчета по корейски маниер с няколко подобрения от мен. Исках да ги омажа накрая за още по-автентично и с майонеза, но се наложи да се съобразя с ветото в къщи. Корейците са с една от най-старите традиции за печене на грил в света, така че не се питайте дали са вкусни.

 Приготвят се като се мариноват 15-20 минути, разбъркани с горните продукти. Малко по-дълго също няма да им навреди. Количествата са изчислени по формулата "π.(горе-долу)" много точно, затова гледайте да докарате маринатата по-скоро на вкус, както и това, да не стане много течна.

 


 

 Пекат се на грил или на оребрен тиган в къщи. Не се смущавайте като почернее тук-там. Това е захарта, която се карамелизира. 

Сервирайте шишчетата освежени със сок от лайм и нарязан зелен лук. А ако искате да сте днес истински корейци, поръсете всичко с майонеза.

 


 


 


Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso


Няма коментари:

Публикуване на коментар