Продукти за 1 кг месо:
Свинския врат
30 г нитритна сол за осоляване. Състои се от "нормална" сол (напр. морска сол, каменна сол, изпарена сол) смесена с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)
2 г черен пипер
1 г бял пипер
1 г декстроза
1 г кафява захар
1,5 г дафинов лист
0,5 г сух чесън
0,5 г хвойна
0,5 г витамин С
75 мл червено сухо вино
Овкусената шунка с уиски ще намерите тук:
https://wkusni-momenti.blogspot.com/2025/05/blog-post_20.html
Начин на приготвяне:
Стриваме подправките в хаванче и ги втриваме в месото. Добавяме виното и вакуумираме.
Осоляваме в хладилник, 1,5 дни умножени по дебелината на месото в сантиметри.
.
Следва измиване и обдухване до сухо с компютърен вентилатор. Техниката много напредна, но пак отиват 1-2 дена.
.
После 2 часа студено опушване, този път с хикория. Който не знае какво е, да опита с орех.
.
Сега отново овесваме под обдухване и чакаме да изгуби 40% от теглото. Според моите наблюдения, мръвката отслабва с по 10-12 г на ден, така че с тази информация спокойно може да си планувате свободното време.
.
Накрая вакуумираме и оставяме плода на нашия труд в хладилника за да зрее.
След малко повече от три месеца от началото на това приключение отворих, опитах и снимах.
.
Това е. За мен беше чудесно. Ще се радвам и на вас да хареса.
.
PS. Втора версия. Първата може да намерите тук:
https://wkusni-momenti.blogspot.com/2024/02/blog-post_14.html
.
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso
Няма коментари:
Публикуване на коментар