понеделник, 26 май 2025 г.

Отлежала винена шунка

 


 

Продукти за 1 кг месо:

Свинския врат

30 г нитритна сол за осоляване. Състои се от "нормална" сол (напр. морска сол, каменна сол, изпарена сол) смесена с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)

2 г черен пипер

1 г бял пипер

1 г декстроза

1 г кафява захар

1,5 г дафинов лист

0,5 г сух чесън

0,5 г хвойна

0,5 г витамин С

75 мл червено сухо вино

 

Овкусената шунка с уиски ще намерите тук:

https://wkusni-momenti.blogspot.com/2025/05/blog-post_20.html

 

Начин на приготвяне:

Стриваме подправките в хаванче и ги втриваме в месото. Добавяме виното и вакуумираме.

Осоляваме в хладилник, 1,5 дни умножени по дебелината на месото в сантиметри.

.

Следва измиване и обдухване до сухо с компютърен вентилатор. Техниката много напредна, но пак отиват 1-2 дена.

.

После 2 часа студено опушване, този път с хикория. Който не знае какво е, да опита с орех.

.

Сега отново овесваме под обдухване и чакаме да изгуби 40% от теглото. Според моите наблюдения, мръвката отслабва с по 10-12 г на ден, така че с тази информация спокойно може да си планувате свободното време.

.

Накрая вакуумираме и оставяме плода на нашия труд в хладилника за да зрее.  

След малко повече от три месеца от началото на това приключение отворих, опитах и снимах. 

.

Това е. За мен беше чудесно. Ще се радвам и на вас да хареса.

 .

PS. Втора версия. Първата може да намерите тук:

https://wkusni-momenti.blogspot.com/2024/02/blog-post_14.html

 

.

 Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар