понеделник, 17 ноември 2025 г.

Свински врат по рецепта за „Coppa di Parma“

 


Продукти:

Свински врат
Телешко сляпо черво калибър 120/140
.
Подправки за 1 кг месо
30 г  нитритна сол с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)
2 г канела
2 г индийско орехче
3 г черен пипер
3 скидки чесън
1-2 г гвоздейчета карамфил

 


 

Начин на приготвяне:

1. Овалване в стритите подправки.

2. Осоляване във вакуум: 1,5 дни на 1 см дебелина на месото.

3. Подсушаване, стягане с връв, обличане с червото и отново пристягане с канап.

4. 24 часа сушене с обдухване на около 20°C.

5. Сушене и зреене на 12-14°С до 6 месеца при 75% влажност.

6. Рязане, пробване и мучене от кеф.

 




Ето от кого се научих:

https://www.youtube.com/watch?v=7pabQYn1Q0s
 
https://www.youtube.com/watch?v=VGAtPTEC_9M

 

 

.

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso


Няма коментари:

Публикуване на коментар