.
Продукти:
1 патладжан
1 малка тиквичка
4-5 чушки
1-2 стръка зелен лук
достатъчно зехтин, сока на 1/2 лимон
сол, счукани зърна кориандър и черен пипер
50 мл зеленчуков бульон
3-4 сушени домата
5 с.л. зехтин
сол, черен пипер и оцет на вкус
1 ситно нарязана глава лук шалот
1 фино нарязана скилидка чесън
2-3 стръка босилек
150-200 г изцеден сварен бял боб (1 малка консерва)
зелени маслини (сервират се отделно)
1 бира (студена)
Начин на приготвяне:
Приготвя се бързо, сръчно, без много умуване и се излапва после с още по-малко такова. И в този дух, за да не губим от ценното време веднага започваме с гриловането на зеленчука. Аз винаги го правя по един и същ начин и не виждам никаква причина да си изневерявам. Ето:
Нарязваме патладжана и тиквичката на около 1,1 мм дебели филийки и ги хвърляме заедно с чушките и зеления лук в една, за предпочитане чиста и здрава найлонова торбичка. Наливаме зехтина, добавяме лимоновия сок, ръсим добре на око с подправките, затваряме всичко така, че вътре да остане достатъчно въздух и започваме да мятаме и въртим пред нас торбата, докато се овъргаля всичко добре вътре. Сега поставяме зеленчуците върху скарата, взимаме от биричката бързо 1 до 3 глътки и се връщаме отново на работната маса.
Тук кипваме само ситно нарязаните сушени домати в бульона, добавяме "оливието" и овкусяваме на мерак с оцета, солта и пипера. Боба разбъркваме с лука и ароматизираме до границата на позволеното с чесън. Поливаме го с бульона, разбъркваме с босилека и готово.
През това време, ако никой не го е обръщал, зеленчукът е загорял вече на грила дори повече от обикновено. Нищо, не е фатално. Ако няма на кого да се скараме, дръпваме още две по две големи глътки от бирата и продължаваме бодро натаък.
Обелваме чушките, колкото можем и без да се престараваме. Подреждаме после всичко от грила в чиния и поръсваме отгоре за снимката с боба. Грубо нарязано и в паничка разбъркано, това удоволствие е утре дори още по-вкусно, така че направете днес от него достатъчно много.
Ами това е. И ако не сте забравили, че правим само салата, значи навреме сте хвърлили върху грила и някаква мръвка.
Наздраве и да ви е сладко!
Е, обожавам всякакви такива салатки:)
ОтговорИзтриванеА и с тези снимки как да устоиш...
Хубав уикенд, Драго!
Много просто, не се устоява. :)
ОтговорИзтриванеПривет Краси!
Обичам да те чета, няма по-забавна смешка от теб!:)А, това което правиш е безобразие, то не е обилно слюноотделяне, преглъщане - безмилостен си...поздравления за което! Утре ще е пробвам! Страхотна рецепта уникална палитра от цветове!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Анонимен!
ОтговорИзтриванеДано пък се сетя кой ми е писал. :)
Драго,с това мятане на плика сама съм се смяла.Само за миг си представих поразията ,ако се скъса плика или го изпусна....Зеленчуци ще си изпека,та каквото ще да става и то по този начин.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и благодаря за настроението!
Да, с маринатата боба, а с боба останалото. :)
ОтговорИзтриванеОК, сега малко изглежда като отговор без въпрос, но пък обратното всеки го знае. ;)
Здравей Живи,
ОтговорИзтриванесмей се ти, смей се, но това е едно от най-практичните изобретения, които в последно време съм правил.
От както ми хрумна имам винаги чиста кухня и не съм вечно омазан чак до ушите.
За панировка пък е идеално. Като си купя едно руло торбички за буклук имам за размятане поне една цяла година. Опиай обезателно и никога повече няма да ги оставиш. :)
Обожавам да чета рецептите ти преди концерт.Отивам след малко на работа широко захилена и много гладна.Ужасен човек си!Толкова вкусно обясняваш, снимаш и готвиш.А за бирата направо съм ти сърдита.Ще наваксам обаче след концерт,обещавам!И мерси!Велик великан си!
ОтговорИзтриванеАми да, грижа си се за вкусното. Какво да го правя? :)
ОтговорИзтриванеМерси мило другарче!
Един много дълъг и много успешен празничен концерт ти желая!:)
Благодаря за отговора! Дай да цункам бузка! :* Запретнала съм ръкавите, отворила съм биричката, даже и тя има вече червило по нея. :)Нарязала съм всичко до точност 1,1 мм дебели филийки.... и започвам! Благодаря за тази, вкусотийка !!!
ОтговорИзтриванеЕдно огромно БЛАГОДАРЯ за тази вкусотия, идва ми да те разцелувам, запрегръщам едно хубаво! Така блеснах с тази рецептичка, че още светя :) Даже да не звучя скромно мисля, че се получи страхотно....ми майсторка съм си! :P :)))))
ОтговорИзтриванеЧе на кого е нужна някаква скромност и защо да правиш нещо след като не можеш да се похвалиш? :)))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се е получило Анонимен.
Опитай още нещо! :)
Обезателно ще пробвам даже съм си заплюла една малко съм е прекръстила, затуй ще трябва да и купя нещо на рецептичката! Но тя ще е! Благодаря още веднъж!!!
ОтговорИзтриване