.
Продукти:
6 телешки медальона
прошуто или нарязана на тънки ленти сланина
1 с.л краве масло
розмарин, сол и черен пипер
За соса
100 мл червено вино
200 мл телешки бульон
1 с.л. мед
1 клонче розмарин, сол
нишесте за сгъстяване
За ябълките
2 с.л. захар
1 зелена кисела ябълка
1 с.л. лимон
50 мл прясна сметана
Начин на приготвяне:
Това удоволствие се прави бързо и сръчно. За тази цел трябва да приготвим първо всичко необходимо на плота, защото от горчив опит зная колко часа може да ни отнеме едно спонтанно ровене в шкафа.
Увиваме медальоните прилежно с прошуто, а после с канапче ги стягаме леко в кръста. Забождаме под него мъничко розмарин, ръсим със сол и черен пипер и пържим всяка страна в сгорещено масло по 1-2 минути докато оформим една златисто-кафява коричка. Изваждаме ги в чиния и ги затваряме в подгрята на 80°С фурна.
Тигана не го махаме от котлона, а сипваме вътре виното, и след като кипне прибавяме и бульона. Пускаме клончето розмарин, разбъркваме с меда и изчакваме няколко секунди отново да кипне. Сега сгъстяваме с нишестето до гъстотата на сосче и et voilà - и то е готово.
Въпросът с ябълките решаваме още по-бързо. Нарязваме ги първо на съвсем тънки резeнчета и ги поръсваме с лимона. Карамелизираме захарта и ги овалваме в нея. Добавяме бързо сметаната, отново разбъркваме и това е.
Сега остава само да сглобим всичко и да сервираме с паста или варени картофи, ако сме се сетили за тях малко по-рано.
Да ви е вкусно!
Прекрасен сос!
ОтговорИзтриванеИ всичко като цяло, разбира се!
Поздрави, градско :)
О, да. Сосчето превишава многократно по вкус усилието, които изисква да се направи. Много благодарна рецепта. Не я пропускай!
ИзтриванеБлагодаря Дани!
Фантастично изискано ястие. Поднесено много елегантно! Браво на естета в теб, браво на великолепния готвач, браво на фотографа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Йолито, благодаря на вкусното, благодаря на моето мило другарче! :)
ИзтриванеДраго велик си с тези празнични ястия! Много ми допадна и идеята, и изпълнението ти! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМерси Весе!
ОтговорИзтриванеТези пък са толкова лесни, че спокойно биха могли да се превърнат във всекудневни.
Весели празници! :)
Честита Коледа, Драго! Здраве, щастие и сбъднати мечти ти желая!
ОтговорИзтриванеАз повтарям думите на, Йоли, защото те са събрали всичко, за което се сетих, при вида на ястието :)
Поздрави!
Е, аз не мога да отговоря същото, но за това пък ти благодаря много!
ИзтриванеЧестита Коледа и весели празници Таня! :)
Гурме ястие Драго! Очарова ме! Искам го! :) Весела Коледа от мен.
ОтговорИзтриванеДа, обезателно го изпробвай Ани, защото и то влиза в графата "бързо и вкусно".
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и благодаря ти! :)
Ами, като са казали преди мен момичетата всичко, което може да се каже аз какво мога да допълня? Облизвам се лакомо и само мога да примъркам при вида на апетитната чинийка и снимка, Драго! :)Гурманът си е гурман - отново всичко е на висота при теб!
ОтговорИзтриванеПоздравления! Весело посрещане на Нова Година ти желая!
Весело подхлъзване в Новата ти пожелавам и аз Ирма! :)
ИзтриванеБлагодаря ти! :)
Eres un CHEF FANTÁSTICO!!!
ОтговорИзтриванеY agradezco los buenos momentos que vivo en tu BLOG.
Gracias por tanta BELLEZA.
Un agradable y fructífero 2015!!!
Conxita
Gracias Conxita! Estoy muy contento de que me gusta!
ИзтриванеFeliz y exitoso 2015!