Продукти за 4 порции:
1 голям телешки стек от плешката (около 800 г)
2-3 с.л. фъстъчено олио
черен пипер и щипка груба сол
50 г краве масло
500 г бели аспержи
500 г зелени аспержи
150 г изчистени гъби
1 шалот нарязан на ситно
50 мл Мадейра или червено вино
100 мл прясна сметана
250 г телешки бульон
разтворено в студена вода нишесте за сгъстяване на соса
сол, черен пипер и мащерка
Начин на приготвяне:
Да, тук дори и най-претенциозният ще онемее, защото един път започне ли да опитва, няма да може да спре докато не свърши! Няма да ви го хваля и няма да ви го препоръчвам, понеже това е най-малкото от което това ястие има някаква нужда. Хайде, да се захващаме бързо за работа, преди да съм започнал пак да преглъщам!
Като за начало подгряваме фурната на 90°С, а после нарязваме стека по братски на четири, като тайно си набелязваме по-големите мръвки, защото просто сме ги заслужили. Стягаме ги странично отвън с кухненски канап за да добият по-приличен вид за пред хората, и ги пържим от двете страни в силно сгорещеното олио по най-много 120 секунди. Солим и ръсим с черен пипер. Пъхаме ги във фурната за около 20 минути, след което за още 10 ги завиваме в алумиево фолио за да си поотдъхнат.
Не вадете сега елките! Това са точно 30 минути за да се справите с другото.
Обелваме напълно белите аспержи, а на зелените само долната по-твърда третина. Отстраняваме вдървените краища, а останалото нарязваме грубо. Стопяваме в същия тиган маслото и запържваме вътре аспержите, гъбите и шалота, като ги подхвърляме сръчно. Само не прекалявайте в тази точка, защото зеленчуците трябва да си останат почти като нови за да са сочни и леко да хрупкат.
Гасим бързо с виното и изчакваме докато се изпари алкохолът. Разбъркваме вътре сметаната и разреждаме с бульона. Варим най-много 5 минути и сгъстяваме на око с нишестето. Добавяме сока от задушените стекчета, разпределяме тази красота в чинии и гарнираме отгоре с мръвки.
Ами, това е! Накрая поръсваме обезателно с мащерка, кръстим се и нападаме дружно!
Да ви е вкусно!
Мммм, че вкусно е при теб, Драго.
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение. Взимам си тази порция от снимката, че е страхотна.
Поздрави!
Да ти е сладко Габи! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Много ми е по-вкуса предложението ти, Драго! Чудесно поднесено и със сигурност, вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, със сигурност ще ти хареса Тантче. Обезателно го опитай!
ИзтриванеБлагодаря ти!