събота, 16 май 2015 г.

Ягодово масло или ягодов Curd по англичански

.


Продукти:

250 г ягоди
сока на един лимон и настърганата му кора
140 г захар
3 пресни яйца
120 г меко краве масло






Начин на приготвяне:

Мда, ягодов кърд... Не се притеснявайте, днес няма нито да къдрим, нито да къртим. Аз винаги съм бил за ясните български имена и независимо, че изобретението е английско, винаги бих предпочел да си намажа филията с нещо понятно.

И така, за да си направим ягодово масло нарязваме първо плодовете на ситно и заедно със захарта и кората ги мариноваме в лимоновия сок за около 30 минути. Пасираме ги и заедно с яйцата ги бием енергично с телта до кремче на гореща водна баня.
Сваляме от огъня и бием още малко по инерция докато започне да се охлажда. Разбъркваме сега постепенно с маслото и разливаме в изварени, чисти бурканчета. Затворени с капачки, ако някой успее да не ги излапа, може така до две седмици да ги съхранява.

Ами това е. Мажем филийки и си мислим колко е хубаво, че знаем английски.

Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Много си сладък! Ама много! Винаги успяваш да ме развеселиш от сърце! Чудно масло си забъркал!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да, накърдих го едно хубаво. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Направо "къртиш" от всякъде с това масълце :)
    Поздрави, градско!

    ОтговорИзтриване