Продукти:
1 кг ростбиф
1 ч.л. счукан черен и зелен пипер
груба морска сол
4 с.л. бутершмалц (пречистено от белтъка краве масло) или по 2 с.л. олио и краве масло
2 клончета розмарин
1 сплескана скилидка чесън
За соса
200 г боровинки
1 шалот нарязан на фино
3-4 с.л. кленов сироп или пчелен мед
125 мл тъмно Балсамико
200 мл топла вода
сол и черен пипер
1 ч.л. нишесте за сгъстяване
За салатата
500 г млади, зелени аспержи
1/2 връзка репички с листата
20 г настърган Пармазан
15 г лешникови ядки
2 с.л. зехтин
1 с.л. светло Балсамико
сол и черен пипер
сърцевината на една марула
Начин на приготвяне:
Като начало ми се иска само да ви успокоя, че трудното в тази рецепта не е толкова начинът на приготвяне, колкото заработването на сумата за месото. По най-груби изчисления, ако получавате чисти 1000 лв на месец, със сигурност ще ви се наложи да се побъхтите за килограм ростбиф поне 2-3 дена. Аспержите и кленовия сироп сега няма да ви ги смятам, че току виж съвсем съм ви отказал да четете нататък. Какво да се прави, всяко удоволствие си има цената.
И така, да започваме с тези, които все още са тук!
За тези пари месото би трябвало вече да е почистено от мазнината и жилите, затова само го измиваме със студена вода, подсушаваме добре и го оставяме поне 1,5 часа да се темперира. Поръсваме го със солта и пипера. Загряваме силно мазнината и го запържваме в нея от всички страни съвсем бързо до вкусно-кафяво заедно с розмарина и скилидката чесън.
После нагъваме на три пласта алуминево фолио за да е по-здраво и поставяме тази драгоценност отгоре. Печем 51 минути на долната скара в предварително подгрята на 140°С фурна, а после го завиваме добре във фолиото и го оставяме още 10 навън да отдъхне.
Сега се връщаме около един час назад във времето и докато месото е още във фурната спретваме набързо сосчето и салатата с песто.
В горещата мазнина от месото пържим набързо шалота, разбъркваме с кленовия сироп, добавяме около 80 г от боровинките, заливаме всичко с Балсамико и вода и оставяме 5-10 минути да се редуцира. Към края хвърляме вътре останалите боровинки и като поврат още 2-3 минути доовкусяваме със сладичко, сол и пипер и сгъстяваме малко с нишестето.
Салатата също се вмества в този отрязък от време.
Първо, запързваме аспержите в малко масло. Ръсим със сол и черен пипер и ги оставяме да ни чакат. В същата чакалня изпращаме и нарязаните на кръгчета репички.
Забъркваме с пасатора едно песто от листата на репичките, сиренето, ядките и зехтина. Дооправяме вкуса с Балсамико, сол и черен пипер и разбъркваме с репичките.
Изсипваме пестото върху аспержите и нарязаната салата и сервираме заедно с месото и соса от боровинки. А който случайно се е сетил навреме, може да е изпържил за гарнитура и малко картофи по селски.
Ами това е. Да ви е вкусно!
Много вкусно е Драго. Хайде, отивам да поработя 2-3 дена :-)
ОтговорИзтриванеО, да. Много е вкусно. Като си помисля само, че едно филе от този клас е двойно по-скъпо и някак си ми минава глада, но... не много за дълго. ;)
ИзтриванеБлагодаря Кайти! :)