.
Продукти:
3 с.л. лимонов сок
5 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
сол, бял и черен пипер
2 ч.л. отцедени малки каперси
2 филенца аншоа
1 малка глава лук
80 г резане или селъри, или пък и двете
300-400 г средно големи домата
морска сол, (Fleur de sel)
Начин на приготвяне:
Ако не искате вече да сте "прост" ракиджия, се налага да си поизлъскате имиджа и да се погрижите малко повече за салатата. Зеленчуците, както и ние, сме си винаги същите, но по заливката, както и по маниерите винаги може още нещо да се направи.
Обществото става все по-изискано и за да блеснете малко в него, ви предлагам да си забъркате следващата доматена салата със следния винагрет. Внимание! Vinaigrette е френска дума и е много важно да се произнася с френски акцент!
И така, снабдяваме се първо с една специална малка тел за разбиване и джуркаме с нея заедно с подправките зехтина с оцета, докато течността се сгъсти и заприлича на карамелена. Опитваме нежно с кутрето и ако е нужно, доувкусяваме с подправките, които са ни задали вече по-горе.
Накълцваме и нарязваме, разбира се, много фино по френски всички останали зеленчуци, а после смесваме с останалото.
Поръсваме нарязаните на шайби доматите с Fleur de sel. Внимание! Ще пропаднете веднага в очите на другите, ако си помислите, че може да напривете тук компромис с готварка сол от солница. Това изискано хрупкане после може би ще ви липсва.
Накрая поливаме доматите с винагрета и докато ровим за чиста покривка, оставяме салатката 10-15 минути да поеме.
Готово.
Хайде сега a'sante, или както му казват още: Наздраве!
Здрасти Драго. Толкова съм доволна от сосчето че не мога да не се похваля и пак да ти благодаря. Накрая лъжичката сметана прави чудеса. Стана едно лъскавко ....
ОтговорИзтриванеПак ти благодаря за съвета
Поздрави Катя
Ами това е чудесно Кате! Много се радвам, че мижах да ти помогна малко.
ИзтриванеБлагодаря ти много, че пак се обади!
Щастливи скорошни празници и да ви е сладко!