петък, 8 декември 2017 г.

Телешка яхния с нар, спанак и индийски подправки

.


 Продукти:

3 с.л. зехтин
400 г шарено телешко, нарязано на едро
сол и черен пипер
200 г лук на четвъртини
20 г доматено пюре
250 мл горещ телешки бульон

1/4 ч.л. гарам-масала
1/4 ч.л. куркума
1/2 пръчка канела
2 зърна кардамом, леко смачкани
2 с.л. стафиди
1 сушена люта чушка
1-2 цели скилидки чесън

200 г картофи, наряни надълго на четвъртинки

200 спанак заедно с дръжките

семена на един малък нар
1 малка шепа листа от селъри





Начин на приотвяне:

Не зная дали някой индиец се е опитвал някога да сготви индийска манджа с български подправни, но обратното аз го направих и наистина си заслужава да се похваля.

Започваме типично по български със запръжката. Запечетваме в горещата мазнина мръвките, ръсим със сол и черен пипер и разбъркваме вътре и лука. Добавяме една лъжица доматено пюре и след минутка удавяме с бульона.

Точно на това място си слагаме чалмата и овкусяваме всичко добре с индийски подправки. После с искрен национален патриотизъм добавяме чесъна и лютата чушка, а за да успокоим малко патоса, подслаждаме със стафидите.

Сега похлупваме и оставяме да си покъкри около 1 час на слаб огън. Добавяме картофите, варим още около 47 минути и затрупваме със спанака. Бъркаме още около 5 минути докато се слегне зеленото, и като заприлича малко на долната снимка, сервираме яхнийката поръсена с нар и освежена със селъри.




Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар