неделя, 29 юли 2018 г.

Пиле саламура

.


 Продукти:

1 нарязано на малки порции пиле
1 глава лук срязана на половина
4 средно големи домата
5 обелени печени чушки
1-2 обелени печени люти чушлета
Сол, половин връзка магданоз, 2-3 клончета чубрица
3 счукани скилидки чесън





Начин на приготвяне:

Който не е ял северняшко пиле-саламура, има сега само две възможности: Или да си го сготви веднага, или да продължи да се срамува, че все още не го е направил. Една лятна супа, която никой българин не трябва да е пропуснал. Домати, печени чушки и чесън. Типично като национален трибагреник.

И така, заливаме пилешкото месо със студена вода така, че 3-4 пръста да се покрие. Посоляваме, пускаме вътре лука и варим една сиромашка бистра чорбица до полуготовност на птичката.

Сега изваждаме лука и пускаме вътре доматите съвсем цели. Попарваме ги за около 20-30 секунди, изваждаме ги и започваме да се чудим, колко лесно се белят. Нарязваме ги сетне на малки кубчета и ги връщаме обратно в тенджерата. Начукваме с кълцалник леко чушките и ги прибавяме във вид на „конци“ също към супата. Тук внимавайте много с лютото! Всеки сам да дозира това, което после ще сърба.

След сваряването на доматите овкусяваме с магданоза и чубрицата. Накрая ароматизираме хубаво с чесъна и сервираме с бял хляб за гасене на лютото.

Внимание! Това е рецепта тип „аз съм българче“ и трябва обезателно да се подсмърча като се сърба!



11 коментара:

  1. Срамувайки се, да те поздравя за чудната супа :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Драго, аз сигурно съм една от малкото хора, които не обичат традиционна пилешка супа. Тази чорбичка обаче направо ме призовава да я опитам. Изглежда изкусително! благодаря за вкусните предложения! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Стига бе, Драго, не я знам аз тая гозбица, а обещава много, ама много да ми хареса!
    Отивам да се срамувам в ъгъла, а след някой и друг ден (дано не забравя) мисля да я приготвя с южняшко, домашно пиленце. ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако се запече пилето,вместо да се вари,става още по-вкусно.Аз го слагам цяло и после го разкъсвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така е Пене. Баба ми също първо го запичаше, както и рибата при рибната саламура.
      Много по-вкусна става, но това е по-мързеливата версия, коята също си заслужава. :)

      Изтриване
  5. В село Бързина баба запържваше пилето и след това скълцаните чушки,мерудия,чесън.Страшна вкусотия.Със сегашните ГМО бройлери обаче не е същото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, никак не е същото. Сравнение няма с истинско ровещо пиленце.
      Не помня вече колко време не съм хапвал, но вкусовият ми спомен е все още съвсем ясен.

      Изтриване
  6. Благодаря,заемам се да я направя :)

    ОтговорИзтриване