Продукти:
1 1/2 с.л. черен пипер
2 1/2 с.л. краве масло
1 ситно нарязан лук шалот
50 мл Порто
150 мл телешки или зеленчуков бульон
125 мл прясна сметана
нишесте за сгъстяване
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме стековете по най-правилния начин в тигана. Изваждаме ги и ги слагаме във фурната на 60°С да ни почакат, докато забъркаме соса по следните указания:
.
Слагаме маслото в тигана, в който сме пържили вече месото и го загряваме, докато стане на пяна. Като си смени цвета до светло кафяво хвърляме вътре пипера. 2/3 грубо счукан, а останалите зърна пускаме цели.
.
Разбъркваме и добавяме лука. Запържваме го до прозрачно и гасим веднага с Порто. Като се изпари алкохола изсипваме вътре бульона и варим, докато се редуцира всичко на половина.
.
Накрая добавяме и сметаната.
Варим до сгъстяване или
досгъстяваме по желание с нишестето.
Сол и пипер и това е.
Наздраве и да ви е сладко!
Чудно ! Както винаги :)
ОтговорИзтриванеМерси Кайти!
ОтговорИзтриванеУчтива, както винаги, :)