.
Продукти:
4-5 с.л. зехтин
1-2 глави лук, нарязан на шайби
1 малка консерва нарязани домати
1 ч.л. лют червен пипер или едно счукано сухо люто чушле
1 ч.л. ароматен, сладък червен пипер
2 дафинови листа
1 ч.л. зърна кориандър
сол и черен пипер
150 мл бяло вино
2 скилидки чесън, ситно нарязан
500 г сварени мидени ядки
1 лимон
свеж кориандър или магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
И португалците могат бързо, лесно и вкусно. Ако някой е решил все пак да се съмнява, то нека забърка тази рецептичка и да се увери веднага.
Започваме с една почти българска лека запръжка. За целта пържим шайбите лук в подгрятия на средно-силен огън зехтин до зачервяване. Разбъркваме бързо с червения пипер и добавяме доматите заедно с подправките. Солим, оставяме десетина минути да си покъкри и гасим после с бялото вино.
След като се поизпари миризмата на алкохола, разбъркваме с чесъна и прибавяме мидите.
Пак къкри десетина минути. Пробваме сосчето и доовкусяваме, ако се е наложило.
Сваляме от огъня, изтискваме отгоре лимонче и поръсваме за свежест с нещо зелено.
Ами това е.
Наздраве с бяло винце и да ви е вкусно!
PS.
Четох, че якои портогалци слагали вътре и нарязани наденички.
Този експеримент го оставих за по-късно, но ако някой ме изпревари, то нека ми се обади и да да докладва.
Звучи чудесно, но аз като заклет месар ще се ослушвам и за рецептата с наденичките :)
ОтговорИзтриванеДа, комбинацията на вкусове свинско и риба е колкото и невероятно да звучи, доста приятна.
ОтговорИзтриванеАз пържа например винаги риба със свинска мас.
Опитай Кайти! Ще те изненада приятно. :)