.
Продукти:
4 свински котлети
150 г тъмен
балсамов оцет
1-2 скилидки
чесън
1-2 клончета
мащерка
1-2 с.л. мед
70-80 г краве
масло
1 ч.л. нишесте за
сгъстяване на соса
1 нар
Начин на
приготвяне:
Рецептите с Agrodolce са едно задължително четиво за
почитателите на мръвката. „Agra e dolce“ ще рече „кисело и сладко“ на италиански, но идеята за тази
комбинация са я имали още древните римляни. Преди повече от 2000 години Апиций е
описал в своята „De re coquinaria“ подобни рецепти.
На вашето
внимание, един съвсем опростен вариант без всякакви гевезелъци:
Загряваме в малък
съд балсамовия оцет. Удряме скилидките чесън за да се пукнат и ги пускаме
заедно с мащерката в него. Като кипне разбъркваме вътре меда, а накрая
монтираме и маслото.
Сега подгряваме
един оребрен тиган на максимум, колкото можем. Намазваме мръвките със зехтин, посоляваме ги
и ги печем по 3-5 минути от всяка страна, като обилно ги мажем с горното сосче.
Чрез него котлетите се карамелизират, опушват и хващат неустоимият тен, който
те кара веднага да преглъщаш.
След тази
операция връщаме течността от тигана в останалия сос и сгъстяваме с нишестето
до желаната консистенция.
Сервираме бързо
докато всичко е топло, полято със соса или студено в случай, че сте решили първо да щракнете няколко снимки.
Ако поръсите с нар, вкусът се закръгля напълно.
Да ви е сладко!
PS.
Не е задължително, но аз подготвих месото със су-вид от любопитство: 2 часа на 58°C.
При дебелина на месото до 1 см се приготвя чудесно, но на по-дебели парчета им е нужно повече.
Печенето след това става светкавично. При по-малко от 1 минута на страна добива месото незабравима коричка.
Не е задължително, но аз подготвих месото със су-вид от любопитство: 2 часа на 58°C.
При дебелина на месото до 1 см се приготвя чудесно, но на по-дебели парчета им е нужно повече.
Печенето след това става светкавично. При по-малко от 1 минута на страна добива месото незабравима коричка.
Невероятни ! :)
ОтговорИзтриване