Продукти за 4 порции:
50-60 г нарязан на малки кубчета бекон
1 с.л. краве масло
3 шалота, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
100 мл порто
250 мл прясна сметана. (Внимание! Истинската сметана е от краве мляко и всичко друго е лъжа и измама!)
150 мл зеленчуков бульон
600 г малки картофи, обелени и нарязани на две по дължина
игличките на1-2 клончета розмарин, ситно нарязани
сол, черен пипер, индийско орехче
2 с.л. олио, захар
4 бр. цикория80 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Като начало подготвяме терена за борбата. Т.е. обелваме и нарязваме продуктите, както по-горе съм го написал. Включваме фурната на 200°С да се подгрява, избираме си една по-висока тенжера, за да не пръска при пърженето там, където не трябва и продължаваме нататък без повече да се мотаем:
Запържваме първо в 2-3 капки олио бекона и го изваждаме. В маслото запържваме чесъна и шалота и гасим след това с порто. Ако нямате порто не скачайте веднага от балкона. Заменете го с гроздов сок. Ако и гроздов сок нямате, сипете бяло сладко винце, а ако и вино нямате компенсирайте количеството течност с бульона. Само не казвайте, че нямате и бульон, защото сега пък аз ще скоча отнякъде!
Добавяме сметаната, бульона и подправките. Изсипваме вътре картофите и ги варим 5-10 минути на слаб огън.
През това време разрязваме цикорията на дълго и отстраняваме за по-сигурно с остър нож горчивите кочани. Запържваме я после от двете страни в горещото олио, като я солим и поръсваме със захар, за да се карамелизира леко.
Сега изсипваме картофите с течността в една форма за печене, поръсваме с бекона, поставяме цикорията отгоре и посипваме всичко това с кашкавала.
Печем 25 минути и 10 секунди. Снимаме и сервираме, докато поне още е хладко.
Да ви е сладко!
Божке, изглежда толкова вкусно. И даже е без месо :)
ОтговорИзтриванеЕ, сложих мъничко бекон, за да не Сме съвсем на сухо, но по принцип си е постно ястие и при това вкусно.
ИзтриванеБлагодаря ти Кайти!