.
Продукти:
300 г почистена сепия или калмари
100 г лук шалот, ситно нарязан
3 скилидки чесън, ситно нарязани
50 г джинджифил, фино настърган
4 с.л. фъстъчено олио
1 с.л. захар
400 мл кокосово мляко (една малка консерва)
300 мл зеленчуков бульон
2 с.л. Sriracha или Sambal oelek (люта азиатска паста)
10-12 стръка зелен лук, нарязани на около 2-3 см
150 г нарязани шиитаке или 3-4 с.л. накиснати във вода и после изцедени сушени азиатски гъби
Сол и черен пипер
3 листа от лайм, настъргана кора от лимон и сок от лайм на вкус (може да се замести с листа и сок от лимон)
1 шепа грубо нарязан босилек
Начин на приготвяне:
Чудна супичка стана! Препоръчвам я на любителите на главоноги, а ако някой пък не обича може да не чете нататък.
И така, запържваме набързо шалота, чесъна и джинджифила в 1 с.л. олио, поръсваме със захарта и заливаме с кокосовото мляко и бульона. Подлютяваме прилично с Sriracha или Sambal oelek и махаме сосчето от котлона. Сега запържваме зеления лук и гъбите за около минута и ги прибавяме към соса.
Сепията нарязваме недълбоко отвътре на ромбоиди, а после на около 2 см широки ленти. Главата можем да я разполовим надълго, но ако не ви е по-голяма от устата я оставяме цяла. Запържваме за около две минути в силно сгорещеното останало олио, солим и поръсваме с черен пипер.
Пускаме сепията в соса, добавяме листата от лайм и настърганата кора от лимон, и оставяме да покъкри около 30 минути на среден огън.
Накрая поръсваме с босилек и доовкусяваме със сок от лайм, ако е нужно.
Сега сервирате горещо, сърбате шумно и ме благославяте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар