.
1 кг свинско месо, цяло парче с кожата
1 л прясно мляко
2-3 клончета свежа салвия
сол и черен пипер
1-2 с.л. нишесте за сгъстяване
За гарнитурата
3-4 с.л. олио
1 глава лук, ситно нарязан
1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. счукан черен пипер, 4-5 зърна бахар, 2-3 карамфилчета
1 голяма консерва кисело зеле (850г)
200 мл ябълков сок
По желание пюре от картофи с кореноплодни или някаква паста
Начин на приготвяне:
Една вкусна рецепта за любители на лесната кухня:
Кожата на мръвката се нарязва леко на ромбоиди като грайфер на зимна автомобилна гума. Изборът на марката в случая не е особено важен.
Парчето месо се осолява, поръсва се с черен пипер и се поставя с кожата нагоре върху клончета салвия в пасваща тавичка. Запича се на 225°С към 30-35 минути, докато кожата заприлича на пуканка. Температурата се намаля на 150°С, добавя се млякото и се пече до готовност още около 1 час и 30-40 минути.
Млякото се прецежда, сгъстява се с нишесте, овкусява се със сол и черен пипер и сосчето е готово.
Сега можеше вече и да сервираме, ако преди това се бяхме погрижили за гарнитурата.
За целта зъпържваме лука в олиото, сваляме от котлона и разбъркваме чевръсто с червения пипер. Добавяме зелето и останалите подправки, заливаме с ябълковия сок и задушаваме около 30 минути.
Сега нарязваме месото и сглобяваме всичко в порции. По желание сервираме или с картофено пюре или с паста, ако случайно днес ни е по-италианско.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар