Продукти:
Свински корем без ребрата (при мен беше около 1,5кг)
Любимите ви подправки за BBQ
са. 200г сол на 1 кг месо
Начин на приготвяне:
Първо да поясня заглавието. Хруп-хруп е ескалация на звука хрус-хрус. При захапване на запечената кожичка не се чува вече някакво изискано хрускане, а астинско яко и много звучно хрупане.
Тази метод за мен беше нов, но е с толкова предимства, че веднага влезе в графа фаворити.
С него не ви се налага нито да осолявате от предния ден кожичката, нито да я накисвате или пък да я нарязвате. Всичко се случва веднага, с минимално усилие и с впечатляващи резултати.
Като начало разрязваме месото на ширина от 10-12 см. При едно широко парче, може при печенето кожичката да се огъне по средата навътре и събраната мазнина да попречи на хруп-хруп-ефекта.
Овалваме месото с любимите си BBQ-подправки, като много внимаваме да не попаднат върху кожата. Поставяме мръвката с кожичката нагоре върху решетка, а нея върху съд с вода. Изсипваме и разпределяме солта равномерно отгоре.
Печем индиректно на 190°С един
час в грила. Това показва термометърът отгоре, но по средата са сигурно около
175°С. Опушваме с бук така, кой както може.
След един час отстраняваме
образувалата се солна коричка. Отваряме всички дупки на грила и допичаме на маХ
поне още 46 минути, без да надничаме повече под капака.
През това време вътрешната температура на месото би трябвало вече да е достигнала желаните 76°-79°С. Но, ако коричката все още не е готова, допичаме без много да се притесняваме. После нарязваме и нападаме.
Наздраве и да ви е сладко!
PS. Тази рецепта спокойно може да я използвате и за фурна, ако случайно са ви свършили въглищата.
Пуснах и звука на видеотоООООоооо :) :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много на моят единствен читател! :)
ИзтриванеОх, каква отговорност тежка ;) Аз и във фб следя зорко, но съм олд скуул, предпочитам си този формат за четене и коментиране :)
ОтговорИзтриване