петък, 6 септември 2024 г.

Байцвана сьомга с винено-сметанов сос и босилек

 

 

Продукти за 3-4 порции :

По 150-200 г  сьомга на калпак

За байца

Смес от 4 с.л. сол и 2 с.л. захар

За соса 

3-4 с.л. зехтин

1 ситно нарязана глава шалот

10-12 чери домати, нарязани на половинки

2 тънко нарязани скилидки чесън

1 ч.л. желиран или сух концентрат зеленчуков бульон

1-2 големи шепи нарязан на ленти босилек

1/2 ч.л. или лична доза лют червен пипер (чили)

150-200 мл от най-доброто бяло вино

200 мл прясна, незаквасена сметана 

Черен пипер и предпазливо сол 




 Начин на приготвяне:

Точно по този начин приготвям сосчетата си за спагети, като изменям според настроението 1-2 продукта за вкусовата основа.

Сега обаче реших да сменя директно главния герой и вместо паста да потопя в сосчето сьомга.

Врзъката се оказа перфектна.

Като начало байцваме сьомгата. Това става като поръсим рибката обилно с горната смес и я оставим за 30-40 минути в хладилника. Сьомгата се стяга и подсилва цвета и вкуса си.

Измиваме я на чешмата и мнного добре я подсушаваме. Запържваме на среден огън до полуготово в зехтина и я слагаме настрана да ни чака.

За сосчето запържваме лука и доматите в същата мазнина на две отделни купчинки, като прибавяме доматите малко по-късно. После разбъркваме с бульона, чесъна, босилека и съвсем кратко с лютия пипер. 

Сега заливаме с виното, вдигаме температурата и го редуцираме до момента, в който алкохолът почти се изпари и остане само приятния вкус и аромата. 

Добавяме сметаната, намаляме мако огъня и въртим пръсти докато се посгъсти малко. 

Накрая доовкусяваме сосчето, добавяме сьомгата и след още 5-10 минути сервираме с магданозени картофи, които някой се е сетил да свари по-рано. 

Да ви е сладко!


PS.

Ако някой е скаран босилека, може да го замени или с млад спанак или с нещо подобно.



2 коментара:

  1. Аз май съм проспала нещо :D Чета, чета и виждам домати + вино + сметана + зеленчуков бульон = сос за спагети ? Ще се пробва при първа възможност ;)

    ОтговорИзтриване