Продукти за 3-4 порции :
По 150-200 г сьомга на калпак
За байца
Смес от 4 с.л. сол и 2 с.л. захар
За соса
3-4 с.л. зехтин
1 ситно нарязана глава шалот
10-12 чери домати, нарязани на половинки
2 тънко нарязани скилидки чесън
1 ч.л. желиран или сух концентрат зеленчуков бульон
1-2 големи шепи нарязан на ленти босилек
1/2 ч.л. или лична доза лют червен пипер (чили)
150-200 мл от най-доброто бяло вино
200 мл прясна, незаквасена сметана
Черен пипер и предпазливо сол
Начин на приготвяне:
Точно по този начин приготвям сосчетата си за спагети, като изменям според настроението 1-2 продукта за вкусовата основа.
Сега обаче реших да сменя директно главния герой и вместо паста да потопя в сосчето сьомга.
Врзъката се оказа перфектна.
Като начало байцваме сьомгата. Това става като поръсим рибката обилно с горната смес и я оставим за 30-40 минути в хладилника. Сьомгата се стяга и подсилва цвета и вкуса си.
Измиваме я на чешмата и мнного добре я подсушаваме. Запържваме на среден огън до полуготово в зехтина и я слагаме настрана да ни чака.
За сосчето запържваме лука и доматите в същата мазнина на две отделни купчинки, като прибавяме доматите малко по-късно. После разбъркваме с бульона, чесъна, босилека и съвсем кратко с лютия пипер.
Сега заливаме с виното, вдигаме температурата и го редуцираме до момента, в който алкохолът почти се изпари и остане само приятния вкус и аромата.
Добавяме сметаната, намаляме мако огъня и въртим пръсти докато се посгъсти малко.
Накрая доовкусяваме сосчето, добавяме сьомгата и след още 5-10 минути сервираме с магданозени картофи, които някой се е сетил да свари по-рано.
Да ви е сладко!
PS.
Ако някой е скаран босилека, може да го замени или с млад спанак или с нещо подобно.
Аз май съм проспала нещо :D Чета, чета и виждам домати + вино + сметана + зеленчуков бульон = сос за спагети ? Ще се пробва при първа възможност ;)
ОтговорИзтриванеЩе ти хареса Кайти! :)
Изтриване