Продукти за 6 порции:
3 листа бял желатин или някакъв друг супер прах за желиране като например от «Dr. Oetker»
1 консерва(400 мл.) неподсладено кокосово мляко
50 г бял шоколад
1 шушулка ванилия
50 г кокосови стърготини
3 жълтъка
70 г кафява захар
2 с.л. кокосов ликьор
200 г течна сметана
6 шайби свеж ананас
1 щипка кайен пипер
1 пръчка канела
1 с.л. масло
6 с.л. препечени кокосови люспи или бадемови ядки
Начин на приготвяне:
ОК, който си мисли, че ей сега просто така ще си хапне ще трябва много бързо да го разочаровам. Направата на това мъничко удоволствие продължава почти два дена или както е казал отдавна народа "трай бабо за кремче" или беше нещо такова.
И така ден първи:
Накисваме желатина в половината от кокосовото мляко.
Разрязваме надълго ванилената шушулка, изстъргваме добре с остър нож онова скъпоценното вътре и го разбъркваме с другата млечна половинка. Прибавяме кокосовите стърготини, както и на дребно начуканият бял шоколад, загряваме на огъня за да се стопи и оставяме около 15 минутки да поеме.
През това време не се чешем съсредоточено някъде по врата, а разбиваме жълтъците на гореща водна бяня заедно с ликьорчето и 50г от захарта докато не станат на пухкава пяна.
Прибавяме първо топлата половинка кокосово мляко с шоколада, след което разбъркваме и онази другата с желатина.
Сега запретваме най-после ръкави и бием кремчето до тогава, докато или не ни каже "стига", или почти доброволно не стане на една светла и много пухкава маса. Като награда го преместваме в ледено студена баня и продължаваме да бъркаме докато не се охладят съвсем духовете. Накрая прибавяме внимателно и размесваме леко някъде по-горе между редовете разбитата на сняг сметана.
Разпределяме всичко в 5-6 формички или чашки, покриваме с фолио, оставяме да пренощува на хладно, а ние заспиваме прави, убити от работа.
Ден втори:
От ананасовите шайби изрязваме с формички звездички, лунички или кой каквито има или пък се сети.
Стопяваме в маслото останалата кафява захар, прибавяме пръчицата канела, една щипка от безбожното люто и карамелизираме вътре бързо и сръчно изрезките от ананаса. Декорираме с тях и с малко препечени ядки снощното кремче, поливаме с 1-2 лъжички горещо карамелено сосче и бързо сервираме отдъхващи с облекчение.
Ами това е.
Приятни предпазници и да ви е сладко!
Важно:
Много по-лесно и пестеливо от гледна точка на излишната работа ще бъде, ако вместо желатин използвате бързо желиращ прах от известния доктор.
В този случай кокосовото мляко не се разделя на пловина, а се смесва цялото с прахчето по време на горещата баня и с чака да се втвърди само толкова, колкото си пише на опаковката.
Кокосов крем с карамелизиран ананас
Велиолепен крем.Толкова празнично изглежда ... а с тези златни звездички е просто неустоим.Страхотен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Йолито! :)
ОтговорИзтриванеДокарал си му направо дизайнерски вид:)
ОтговорИзтриванеТри дни за един крем... определено бих го окачествила като сложна за изпълнение рецепта, но пък мисля, че си заслужава усилието!
Ха, ха.. не се плаши Лулу. Понякога обичам да преувечавам, защото е просто по-интересно. :))
ОтговорИзтриванеВсичко зависи от начина на описване и от праха(скоростта)за желиране.
Не се страхувай от думите а виж само смисъла.
Разбиваш всичко и го желираш. Какво му е сложното. :)
По срока за желиране отношение няма да взема:), но не мога да отрека - умееш неповторимо и увлекателно да описваш рецепти!
ОтговорИзтриванеС това желе май и име ще ми излезе! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Диди! Май наистина си ги прочела до края. :))