петък, 17 декември 2010 г.

Телешки костен бульон с топчета




Продукти:

Телешки кости, като половината поне да са с костен мозък
Зеленчук за супа (праз, морков, целина и магданоз)
1 дафинов лист
1 жълтък
щипка индийско орехче
сол и черен пипер
галета




Начин на приготвяне:

1. Посипваме костите със сол и ги оставяме да пренощуват на хладно. Измиваме ги, подсущаваме и ги поставяме в на 150°С предварително подгрята фурна като със слагането им я изключваме. Изчакваме докато изстинат, заливаме ги с вода за да се покрият, пускаме дафиновият лист и варим 1 час най-добре в тенджера под налягане.

2. Добавяме зеленчука вързан на връзка, варим всичко още 1 час и прецеждаме.

3. От костния мозък, жълтъка и галетата приготвяме съвсем меко тесто като го подправяме с черен пипер, сол и индийско орехче. Пускаме ги в горещия бульон и ги оставяме да поемат.

Едно чудесно горещо зимно предястие.

Да ви е сладко!


Телешки костен бульон с топчета

4 коментара:

  1. Неустоим, друго в момента не мога да напиша...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ева!

    Съвсем нормално бульонче, но го сърбам понякога дори с по-голямо удоволствие от основното ястие в ресторанта. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ползвам домашен костен бульон, но такива топчета не съм правила. Ще оптам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Обезателно Еос! :)

    Май ще са твърде фини за българският вкус, но пък можеш да си ги подправиш както ви харесва.

    Радвам се, че поглеждаш! :))

    ОтговорИзтриване