неделя, 10 април 2011 г.

Моле Поблано





Продукти:

150 г сушени чушлета или ако трябва да бъдем по-точни, то трябва да споменем следните сортове:
50 г Anchos, 20 г Pasillas, 70 г Mulatos, 10 г Chipotles
Всички тях можете да ги замените разбира се с най-обикновените български чушки, като прибавите само няколко от сърдитите малки чушлета.

25 мл пилешки бульон
200 г лук
2-3 скилидки чесън
40 г бадеми
20 г белени фъстъци
2 карамфилчета
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. канела
1 щипка анасон
200 г стафиди
50 г горчив шоколад
2 с.л. олио
сол
100 г домати




Начин на приготвяне:

Като начало запичаме чушките в тигана, след което ги пускаме за около 30 минути в гореща вода за да им позагладим мъничко бръчките.

През това време запичаме лекичко ядките заедно с всички подправки и после или ги счукваме или ги пасираме заедно със стафидите с някакъв по-здрав пасатор.

Попарваме доматите и ги обелваме като същевременно ги освобождаваме и от сока.

Изваждаме чушките, а във водата разбъркваме едно кубче концентриран больон, ако не сме клали скоро кокошка.

Пасираме сега отделно доматите и чушките като разреждаме с половината от бульона, запържваме ситно нарязания лук в една тенжера и ги прибавяме под непрекъснато бъркане към него. Прибавяме ядките и варим на слаб огън още около десетина минути.

Нужната гъстота постигаме като добавяме постепенно и останалата част от бульона, а накрая овкусяваме всичко това с пресованите скилидки чесън, настъргания шоколад и точно толкова сол, колкото си поеме.

Поднася се с пържено пиленце или пък с добре препечени ребърца, както на мен ми се случи.

Една интересна мексиканска рецепта, която ако не бяха чуждите думи и шоколад, като нищо щях я препозная с една типична северняшка лютика.

Да ви е люто!




PS.
"Моле" идва от  индианското "mulli" , което пък произлиза от езика нахуатл и е обозначението за нещо бъркано, миш-маш или просто сосче.



Моле Поблано

7 коментара:

  1. Драго, каква снимка само!
    Чак ти завидях, че можеш да хапваш люто :)) а за шоколада.... ще правя някой ден за проба аз, няма да му се размине. След такава препоръка!

    ОтговорИзтриване
  2. О, направи за по-сигурно по-малко за да не се чувствам чак толкова виновен, ако го хвърлиш. :)

    Здравей Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Храната е просто уникална. Ии люта:)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, интересна беше.
    Привет и тук "здраве"! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре се получи, но другия път ще намаля шоколада на половина или ще сложа направо чисто какао.

    ОтговорИзтриване