Продукти за 4 порции:
4 твърди средно големи круши
малко лимонов сок
6 ч.л. захар или 4 бучки такава
около 40 гр. масло
1 пакет многолистно тесто или Butterteig както се казва по немско
1/2 ч.л. смляна канела
1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко
масло и брашно за тавичката
за поръсване пудра захар
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200° С. Намазваме с масло и поръсваме с брашното една форма за печене. Обелваме крушите, овлажняваме ги с лимонов сок за да не потъмнеят, а после кипваме вода на котлона и ги пускаме в нея за 5-6 минутки да поомекнат.
През това време прегъваме тестото на две, разточваме го отново до първоначалните му размери и го скрояваме с остър нож на 4 еднакви квадрата.
Оставяме крушите да поизстинат, попиваме им дупенцата с кухненска кърпа и измъкваме отдолу семките с помощта на онова специално приспособление което все още не знам как се казва. Пълним накрая с по една бучка захар и запечатваме отворите с маслото.
Поставяме голите круши върху корите, поръсваме ги със смес от канела и 2 ч.л. захар, а после ги обличаме в новите нощнички като повдигаме краищата на тестото нагоре и ги прищипваме плътно малко под дръжката.
Разбъркваме млякото с жълтъка, намазваме отвън всичко с четчица и бутаме тези така пременени другарчета за около 25-30 минути на топло във фурната.
Това е.
Една много приятна френска рецепта, която съвсем необвързващо бих сравнил с нещо средно между баничка пълнена с круша и сладко-сочния вкус на нашенска саралия.
Една чудесна компания за следобедното кафенце.
Опитайте я!
Ще ви хареса.
Круши в нощница
леле каква поезия - в нощница значи!
ОтговорИзтриванеНощни круши за закуска ;) Наспали се, апетитни и сочни)
Да, точно такива! :))
ОтговорИзтриванеКакво по-сочно от една сънена утрин? :))
Много интересна рецепта, а описанието за приготвянето им само по себе си беше много усмихващо четящия :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеДраго, направо се топят в устата :)
ОтговорИзтриванеНо и леко хрупат!
Фантазия!
Само се замислих как ли ще изглеждат в пижами :)))
Поздрави и от ул."Гурко", която е станала много европейска!
Една широко усмихната вечер и за теб Габи! :) Радвам се, че поглеждаш. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Благодаря и на теб Дани! :)
ОтговорИзтриванеПробвай с пижама и ела да разкажеш, а от Гурко ми пратиха скоро няколко снимки. Сега май трябва да си купувам и колело, щом като са ни направили и велосипедна алея. Дано да успея още тази година да я видя на живо. Така ми се идва...
Пожелавам ти го, Драго :)
ОтговорИзтриванеА колелото е най-лесно!
Хубав ден!
Благодаря за ефектната рецепта!Шашнах гостите си!
ОтговорИзтриванеАх, наистина ли?!! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кати! Половината от твоята радост си е за мене! :))
Драго,
ОтговорИзтриванезнаеш, че обожавам твоите крушови десерти, така че ще пробвам и този, само да узреят крушите в двора, че купешките нещо не ме кефят.
Слънчево и вкусно лято!
Мария
Добре, ще ти напомня Мария. :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Пожелавам ти го и на теб! :)
Оооо, страхотно изглеждат тия круши!! И как кокетно са се подали от нощниците си - изкусителки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! :)
ОтговорИзтриванеА освен това са бързи, лесни и вкусни. Опитай ги, ще те зарадват. :)