.
Продукти:
1 манго
6 маракуи
3 яйца
120 г захар
150 г кокосови стърготини
150 мл кокосово мляко
50 г брашно
250 г Crème fraîche / крем фриш, шманд или заквасена сметана
250 г бутертайг (прясно разточени кори за баница т.е.)
Начин на приготвяне:
Разрязваме маракуите на половина и изваждаме онова ароматното вътре с лъжица. Пълно е с малки весели семки, които после между зъбите много застрашително пукат, но са всъщност напълно безвредни и се правят само на интересни. Мен ако питате оставете ги вътре, а ако някой все пак не иска да го чува съседа, че дъвче трябва да си направи просто труда и да ги претрие през сито. Обелваме мангото и го нарязваме на малки парченца.
Яйцата, захарта, заквасената сметана, брашното, маракуята, кокосовото мляко и стърготини разбиваме на едно гладко и много вкусничко кремче. Прибавяме парченцата манго и пак разбъркваме леко.
Намазваме с масло една форма за печене и я обличаме отвътре с тестото като опъваме краищата му по стените догоре. Дъното го налагаме около 3 мм дебело, надупчваме го с вилицата небрежно и изливаме вътре сместа с плодовете. Заглаждаме добре, орязваме отстрани излишните кори и ги използваме накрая при добро желание и малко фантазия за някаква декорация.
Печем около час при 180°, оставяме да изстине и после нападаме докато още е прясно.
Една вкусна домашна екзотика с дъх на далечно.
Опитайте я и вие!
Ще ви хареса.
Опитайте я и вие!
Ще ви хареса.
Сладкиш с манго и маракуя
Драго, обожавам маракуя :)
ОтговорИзтриванено както се досещаш тук трудно се намира!
Дори за първия ми сладкиш племенника ми донесе маракуя от Лондон!
Чудесно ароматно предложение!
Уточни ми за корите - маслено тесто, многолистно, какво е ?
Поздрави от слънчев Бургас/особено днес/
Поредната впечатляваща рецепта! Изглежда зашеметяващо!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Интересен сладкиш и изкусителни снимки:)
ОтговорИзтриванеТраяна, Илияне, благодаря ви! Радвам се, че е успяла да ви хареса. :)
ОтговорИзтриванеДани извинявай, но проблемът с чужди названия не е никак нов, особено когато са възприети грешно.
Зная, че в Българя това тесто се нарича "бутертеиг" (Butter=краве масло+Teig=тесто), което е напълно неправилно защото всъщност става въпрос за едно многолистно тесто, което в Германия се нарича "Blätterteig" при което няма дори един грам краве масло в него. Съвсем прясно, като току що омесено и разточено на дебелина около 3 мм.
Питал съм нарочно в магазини дали имат бутертайг, но всички ме гледаха най-меко казано с недоумение, защото това е един вид сладко тесто с масло, което всеки си го приготвя и пече в къщи.
Върви, че убеждавай сега един цял народ, че говори неправилно пък и на кого ли му пука след като всички знаят за какво става дума.
Дано ти помогнах.
За всички поздрави и от мен! :)
Драго,благодаря за обясненията :)
ОтговорИзтриванеЯвно това е вид тесто, което се продава при вас!
А чичко Гугъл навсякъде дава,че е многолистно тесто с масло!
Ще трябва да измисля с какво да го направя, защото съдържанието на сладкиша много ми харесва!
Поздрави!
Освен, че комбинацията страшно ми допада, сладкишът изглежда невероятно сочен и апетитен!
ОтговорИзтриванеО да, беше почти течен, но като изстина съвсем и се стегна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Руми! :)