Продукти:
1 кг средна телешка плешка
по 1-2 клончета мащерка и розмарин
1 скилидка чесън
15-20 г краве масло
сол и черен пипер
За ароматното масло
Количество масло по желание
Свежи подправки от градината: магданоз, розмарин, мащерка, маточина...
див лук и пресен чесън
щипка чили
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Как да си направим вкусен, но и годен за дъвчене телешки стек от плешката или бута? Със су-вид, разбира се. Малко повече чакане, но затова пък няма и много да се охарчим.
Това месо се готви по правило дълго с или без сос във фурната, но със су-вид можем и за стек да го излъжем. Аз изпробвах сега схемата 55°С/ 20 часа. Има и други температурно-времеви варианти, но и от този останах много доволен. Мръвката беше от средната част на плешката. Като видях как хубавичко е марморирана, не издържах и я занесох веднага в къщи. Сувирах я осолена заедно с парченце краве масло, скилидка чесън и свежи подправки. За 20 часа отдели едва 50 мл от сока си.
Следва бързо запичане на отрязаните стекове в Beefer на около 800°-900°С. Който няма такъв уред, може или да отскочи до Кремиковци, или да метне мръвките на силен грил или пък в тигана.
За ароматното масълце нарязваме зеленото на ситно и разбъркваме всичко с маслото. С миксера не те боли ръката. Завиваме във фолио на конфети и ги оставяме да се стегнат в хладилника. За количеството не се притеснявайте. Ако не може да се изяде сега, ще има за после.
Едни запържени манатарки в масло допълват чудесно картинката. Да ни е сладко!
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
Няма коментари:
Публикуване на коментар