петък, 30 май 2025 г.

Су-вид стек от телешка плешка, запечен на 800°С с ароматно масло

 



Продукти:

1 кг средна телешка плешка

по 1-2 клончета мащерка и розмарин

1 скилидка чесън

15-20 г краве масло

сол и черен пипер 

 

 За ароматното масло

Количество масло по желание

Свежи подправки от градината: магданоз, розмарин, мащерка, маточина...

див лук и пресен чесън

щипка чили

сол и черен пипер

 


 

 Начин на приготвяне:

Как да си направим вкусен, но и годен за дъвчене телешки стек от плешката или бута? Със су-вид, разбира се. Малко повече чакане, но затова пък няма и много да се охарчим.

Това месо се готви по правило дълго с или без сос във фурната, но със су-вид можем и за стек да го излъжем. Аз изпробвах сега схемата 55°С/ 20 часа. Има и други температурно-времеви варианти, но и от този останах много доволен. Мръвката беше от средната част на плешката. Като видях как хубавичко е марморирана, не издържах и я занесох веднага в къщи. Сувирах я осолена заедно с парченце краве масло, скилидка чесън и свежи подправки. За 20 часа отдели едва 50 мл от сока си.

 


  



 

Следва бързо запичане на отрязаните стекове в Beefer на около 800°-900°С. Който няма такъв уред, може или да отскочи до Кремиковци, или да метне мръвките на силен грил или пък в тигана.

 

 


За ароматното масълце нарязваме зеленото на ситно и разбъркваме всичко с маслото. С миксера не те боли ръката. Завиваме във фолио на конфети и ги оставяме да се стегнат в хладилника. За  количеството не се притеснявайте. Ако не може да се изяде сега, ще има за после.

 


 

Едни запържени манатарки в масло допълват чудесно картинката. Да ни е сладко!

 




 

 Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

Няма коментари:

Публикуване на коментар