сряда, 4 юни 2025 г.

"Pollo a la Brasa" или перуанско печено пиле на скара

 

 

Продукти:

Едно хубаво, ровещо пиле

 

Марината

3 счукани скилидки чесън

2 ч.л. кимион

1 с.л. червен пипер

4 с.л. соев сос

2 с.л. сок от лайм

1 с.л. зехтин 

1 ч.л. сол 

 


 

 Начин на приготвяне:

"Polo а la Brasa" означава само печено пиле на скара и въпреки, че се маринова с чесън и соев сос, рецептата не е азиатска, а перуанска. И не е от времето на инките, преди да изникнат тук умни въпроси.

И така, забъркваме марината от посочените продукти, след което отлепяме предпазливо кожата от гърдите и бутчетата с помощта на лъжица и пръсти. Вкарваме част от маринатата под кожата, а с останалато намазваме пилето както отвън, така и отвътре. Престоява 1-2 дни в хладилника. 

 


Обикновено се пече на жар разцепено на половина, но аз го нанизах на чевермето, което също не беше грешно. Пече се на 180°С до вътрешна температура на месото от 77°С. Който няма термометър, да пече просто до изненада. 

 



 Оставяме птичката 10-тина минутки да се отпусне, а после запретваме ръкави и нападаме.

 


 


 А който желае, може да запече под пиленцето в една тавичка едро нарязан лук, масълце, мащерка, бира и полусварени картофи. С уловения сок от печенето гарнитурата стана чудесна.

 


 


 

 

 Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso


Няма коментари:

Публикуване на коментар