Продукти:
Еленско филе
сол, черен пипер и нарязани листенца от мащерка
гхи за пърженето
За соса
100г краве масло
500г печурки нарязани на шайби
1-2 нарязани глави лук
1 с.л. брашно
200мл бяло сухо вино
сол, черен пипер и 1-2 клончета мащерка
2-3 с.л. сушени горски гъби, накиснати в 200мл топла вода
250мл фонд (от дивеч или телешки)
Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Ако скоро сте застреляли елен или случайно ви се намира еленско филе в къщи, сте тук на правилното място. И ако вече сте го парирали хубаво, може да го приготвите много бързо и сръчно по следния начин:
Посоляваме го със сол и черен пипер и го запържваме на силен огън в малко мазнина, буквално за минута. После го поръсваме обилно с мащерка и го слагаме увито в алуминиево фолио в подгрята на 100°С фурна. Печем до 60°С вътрешна температура на мръвката около 30 минути. Който няма термометър, да го боцка с пръсти.
Изваждаме филето и го оставяме така, както е увито още 10 минути и 3 секунди да се отпусне.
Преди това, или по време на печенето сме спретнали също и соса. Ловджийският сос е много популярен в Германия и се приготвя по различни начини. В повечето случаи се слага и доматено пюре в запръжката, което аз сега нарочно пропуснах.
Запържваме леко лука и гъбите в маслото, разбъркваме с брашното, гасим с бялото вино и изчакваме да кипне. После овкусяваме със сол и черен пипер и прецеждаме през ситна цедка.
Уловеното вино отново подгряваме и добавяме фонда, както и горските гъби с водата в която са били накиснати. Оставяме да ври докато се редуцира наполовина и връщаме печурките обратно, заедно с мащерката.
След като поври още 5-10 минути опитваме и доовкусяваме със сол и черен пипер, ако решим че е нужно.
Ами това е. Гарнираме с ньоки, паста или картофи, или пък с любимото шпетцле (Spätzle), както е в случая.
Наздраве и да ни е сладко!
.
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso
Няма коментари:
Публикуване на коментар