вторник, 13 май 2025 г.

Еленско филе с ловджийски сос с гъби

 


Продукти:

Еленско филе

сол, черен пипер и нарязани листенца от мащерка

гхи за пърженето

За соса

100г краве масло

500г печурки нарязани на шайби

1-2 нарязани глави лук

1 с.л. брашно

200мл бяло сухо вино

сол, черен пипер и 1-2 клончета мащерка

2-3 с.л. сушени горски гъби, накиснати в 200мл топла вода

250мл фонд (от дивеч или телешки)

Магданоз за гарниране

 



 

 Начин на приготвяне:

Ако скоро сте застреляли елен или случайно ви се намира еленско филе в къщи, сте тук на правилното място. И ако вече сте го парирали хубаво, може да го приготвите много бързо и сръчно по следния начин:

Посоляваме го със сол и черен пипер и го запържваме на силен огън в малко мазнина, буквално за минута. После го поръсваме обилно с мащерка и го слагаме увито в алуминиево фолио в подгрята на 100°С фурна. Печем до 60°С вътрешна температура на мръвката около 30 минути. Който няма термометър, да го боцка с пръсти.

Изваждаме филето и го оставяме така, както е увито още 10 минути и 3 секунди да се отпусне.

 

Преди това, или по време на печенето сме спретнали също и соса. Ловджийският сос е много популярен в Германия и се приготвя по различни начини. В повечето случаи се слага и доматено пюре в запръжката, което аз сега нарочно пропуснах.

Запържваме леко лука и гъбите в маслото, разбъркваме с брашното, гасим с бялото вино и изчакваме да кипне. После овкусяваме със сол и черен пипер и прецеждаме през ситна цедка. 

Уловеното вино отново подгряваме и добавяме фонда, както и горските гъби с водата в която са били накиснати. Оставяме да ври докато се редуцира наполовина и връщаме печурките обратно, заедно с мащерката.

След като поври още 5-10 минути  опитваме и доовкусяваме със сол и черен пипер, ако решим че е нужно.

Ами това е. Гарнираме с ньоки, паста или картофи, или пък с любимото шпетцле (Spätzle), както е в случая.

 

Наздраве и да ни е сладко!

 .

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар