четвъртък, 12 юни 2025 г.

Домашен заек на шиш

 


 Продукти:

един почистен и измит заек

сол и черен пипер

15-20 тънки ленти бекон 

 

Марината:

50-60 мл зехтин

3 скилидки чесън 

мащерка, розмарин и майорана

едро мляно чили 

 

 


 

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме свежите подправки на ситно и ги стриваме в хаванче заедно с чесъна, като добавяме постепенно зехтина. Трябва да се получи гъстичка марината, така че подправките не трябва да ни се свидят.

.

Наръсваме хубаво заека със сол и черен пипер. Намазваме го обилно с по-голямата част от маринатата, увиваме го плътно в стреч фолио и го бутаме в хладилника да пренощува.

 .

Преди печене го увиваме с бекона, пристягайки го с куненси конец.

Печем зайчето на въртележка при 180° на грила, като го мажем от време на време влюбено с марината. 

Леко го опушваме с ясен. Една малка шепа стърготини са напълно достатъчни. Аз ги завивам в алуминиево фолио, правя два дълги разреза в него и като слагам месото ги поставям в жарта.

.

Месото е готово при 75°С вътрешна температура. Измервайте я близо до ставата и гръбнака, за да няма после кървави изненади.

 


 

 

При малко повече желание може да приготвите едновременно и гарнитурата. Разбъркайте полусварени картофи и няколко цели глави чесън със същата марината, от която сте направили естествено повече. Поставете в тавичка, сипете малко вода и я сложете под заека, за да му улови и мазнината.

 

Наздраве и да ви е сладко! 

 


 


 


Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар