вторник, 14 октомври 2014 г.

Пилешка яхния с гъби

.




Продукти:

1 пиле
2-3 с.л. мазнина за пържене
5-6 глави лук
черен пипер
пикантен червен пипер
1 с.л. брашно
100 мл бяло вино
1 шепа сушени горски гъби накиснати във вода или около 1/2 кг пресни 
200-300 мл пилешки бульон
1 глава чесън
3-4 шайби лимон
2-3 клончета мащерка
сол на вкус








Начин на приготвяне:

Ами защо да ви мъча като почти всеки знае как се прави яхния, но в това лудо гъбено време не мога просто да я подмина.

И така, запържваме нарязаното на порции пиле в мазнината и то точно до този цвят, от който започва да ни се пълни устата със слюнка.
Изваждаме мръвките и в същата мазнина пържим лука заедно с грубо счукания черен пипер, защото така ще усетим най-добре на последния аромата. Сгъстяваме малко с брашното. Разбъркваме с гъбите, съвсем бързо с червения пипер и гасим накрая с бялото вино, като изчакваме примирено докато се изпари алкохола.
Сега връщаме пилето в тази компания и добавяме чесъна без да го белим. Доливаме бульона и оставяме да покъкри на спокойствие заедно с мащерката и с лимона,  докато се посгъсти и ни заприлича малко на сосче.

Да ни е сладко!



8 коментара:

  1. Драго, много апетитно изглежда! А с няколко вида гъбки, ще е ммммммм :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, точно "ммм..." стана Креми. Собственоръчно хванати в гората. ;)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. И за закуска няма да го откажа това пиленце... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно е :) Имаш специфичен слюноотделящ стил за презентиране на манджите, който е толкова ценен, колкото и самите рецепти :D

    ОтговорИзтриване
  5. О, и ти ли си любител на истинските закуски Еви? И аз ги обичам по-плътни. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ти е вкусно с мен Кайти! Все пак трябва първо и да се сготви. :)
    Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  7. Ха, сети се да сготвиш ти, а:)) Вкусно.

    ОтговорИзтриване