Продукти:
4 телешки стека
2-3 клончета мащерка
1 скилидка чесън
Бутершмалц (пречистено от белтъка краве масло) или 2 с.л. олио и 2 с.л. краве маслло
груба сол и черен пипер
За соса:
1 с.л. краве масло
1 глава ситно нарязан шалот
1 скилидка ситно нарязан чесън
100 мл червено сухо вино
1 с.л. мед
200 мл прясна сметана
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Как се пържи телешки стек? Ок, пак ще повторя. Пържим в по възможност най-горещата мазнина по две минути стековете от всяка страна заедно с няколко клончета мащерка и една смачкана скилидка чесън, като ги поливаме с лъжица от време на време с мазнината отгоре.
Изваждаме мръвките и ги слагаме в предварително подгрятата на 90°С фурна за 15-20 минути докато спретнем и соса.
Добавяме в тигана още малко масло, запържваме до кафяво чесъна и лука, гасим с виното и му даваме време да се редуцира на половина. Сега балансираме вкуса с мъничко мед, сол и черен пипер. Добавяме после сметаната и я бъркаме учтиво с бъркалка, докато започне да се сгъстява. Сега взимаме нещата в свои ръце и определяме гъстотата на соса с нишесте, размито в студена вода. Доовкусяваме, ако е нужно, и сглобяваме порциите със стековте, както и с гарнитура от нещо, което си мислим, че ни харесва. Поръсваме месото накрая с грубата сол и черен пипер, наливаме виното и викаме звънко "наздраве".
Това е. Едно бързо и вкусно празнично ястие. Да ви е сладко!
Ей това е рецепта от Мастър Шеф!
ОтговорИзтриванеДа не ми беше толкова далече, Драго, щях да те изненадам някой ден, да видиш ти!
Невъзможно добър си!
Весели и щастливи празници ти желая!
Два часа полет е само Ирме, колко му е да изненадаш. ;)
ИзтриванеС удоволствие бих те нагостил с тези стекчета, щом ти харесват.
Благодаря ти!
Да, да, така е! Дърпай ти дявола за опашката! Аз не само тях харесвам от твоите шедьоври. ;)
ОтговорИзтриванеИзглежда адски апетитно,Драго.
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на 2017 г
О да, вкусничко беше! Весело посрещане и на теб Мириам! Благодаря ти!
Изтриване