.
Продукти:
4 заешки бутчета
сол, черен пипер
зехтин
1 глава резане, нарязано на 16 филийки
200 г цели главички почистен шалот
2 ситно нарязани скилидки чесън
1-2 цели глави чесън
2 ч.л. захар
2 ч.л. червен пипер
150 мл бяло вино
250 г доматен сок от консерва или от пресни домати
сока на 2 портокала
кората на един портокал, тънко обелена на спирала с белачка за картофи без бялото отдолу
2 дафинови листа
1/2 пръчка канела
5-6 клончета мащерка
3-4 стръка магданоз
сол и черен пипер
2 изчистени от семките домата
2 филетирани портокала
5-6 зелени маслини
Начин на приготвяне:
Добре, започваме без увертюри и за да не се разтичаме после внезапно, подготвяме първо всички необходими продукти. Бих искал само да ви напомня, че 16 филийки резане се броят много по-лесно, като се нареже главата на половинки, четвъртинки и накрая дори на осминки. При това оставяме, както и при шалота една част от кочанчето цяло за да не решат филийките после да се разпаднат.
Поръсваме бутчетата със сол и пипер и ги пържим по 4-5 минути от всяка страна на среден огън в 2-3 лъжици зехтин. Изваждаме ги, добавяме още толкова мазнина и повтаряме същото с резенето. Прибавяме шалота и чесъна, и дозапържваме.
Сега убиваме киселото със захарта, разбъркваме бързо с червения пипер и гасим веднага с виното. Изчакваме го учтиво да се поизпари, добавяме доматения и портокалов сок и докато се чудим каква ли ще стане, сипваме вътре и останалите подправки. Овкусяваме със сол и пипер, добавяме кората от портокала, нареждаме отгоре месото и като заври го бутаме в предварително подгрятата на 180°С фурна.
Сега навиваме будилника за 20 минути и си наливаме една чашка хубаво вино. Щом като звънне, веднага обръщаме мръвката и повтаряме номера с винцето.
След вторите 20 минути добавяме маслините и филенцата от домата и портокала. За трета чаша вино нямаме време, защото допичаме само още десетина минути.
Ами това е. Преди сервирането изваждаме портокаловата кора за да не се чуди някой какво е и освежаваме със зелени листенца от резене.
Наздраве и да ви е сладко!
Така като го гледам това месце третата чашка винце никак няма да е зле ама няма да те мислим при теб е винаги вкусно.
ОтговорИзтриванеЗдравей Драго. Имам въпрос за свинското руло капрезе. Когато го печеш покриваш ли го с нещо. Решила съм за нова година да го правя.
От мен весели празници.
Поздрави Катя
Привет Кате,
ИзтриванеМного ти благодаря за хубавия коментар, но не се сещам за рулото.
Дай ми по-точни координати.
Пълнено свинско каре капрезе
ОтговорИзтриванеДа, бях го забравил. :)
ИзтриванеНе не се покрива, защото се пече на ниска температура. Трябва да го оставиш във фурната обаче поне 40 минути.
Поздрави!
Чудесно е ! Обичам зайче.Весели празници :-)
ОтговорИзтриване