събота, 2 декември 2017 г.

Яйчна салата

.


Продукти:

2 сварени, обелелени и нарязани на груби кубчета картофа
9 твърдо сварени яйца, нарязани на четвъртинки  
2 малки червени ябълки, нарязани на тънки резенчета и поръсени с лимовов сок
3 стръка селъри, фино нарязани + листата за декорация
1 шепа грубо натрошени орехови ядки
сол

За ремуладата:

5 с.л. майонеза
300 г кисело мляко
бял и черен пипер
кайен-пипер
сол и захар




Начин на приготвяне:

Разбъркваме леко готовите продукти, като леко ги посоляваме.

После, или пък малко преди това, рабиваме добре майонезата с киселото мляко и овкусяваме със захар, сол и всички пипери.
Не се страхувайте от захарта. Тя е нужна за баланса, и ако сте решили по нашенски да я пренебрегнете, по-добре си направете шопска салата.

Сега заливаме основното с готовия дресинг и декорираме с листата.

Внимание! Засища! Като салата към аператива, ще забравите за вечерята.

Все пак наздраве и да ви е сладко с яйцата!




15 коментара:

  1. Екстра ! И ще върви с различни по вид питиета :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, но съм предупредил изрично:
      Вкусно е и насища! ;)

      Изтриване
  2. Чудна салатка! Наздраве, Деаго! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте
    Салатката изглежда супер но моя въпрос е за сосовете за месо. Гледам и вашите са едни гладички, лъскави. Мойте зажо не стават така. Работя в Германия обичам да готвя само тия сосчета все нещо не се получават. Къде е тайната.
    Става въпрос за сосовете за месо.
    Благодаря предварително
    Поздрав Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Катя и благодаря, че надникна при мен.
      В сосчетата всъщност няма никаква тайна. Правят се от мазнината в която се е пържило месото като се разреждат или с фонд, което е най-добрият вкусов вариант, или просто с бульон-телешки например. Такъв можеш и от сух бульон сама да приготвиш, но и в двата случая трябва да са горещи като гасиш с него мазнината в тигана. Доувкосява се, оставя се да се редуцира леко и се сгъстява с размито нишесте във вода до желаната гъстота.
      Ако го правиш така и не ти е достатъчно гладко, значи преди да го редуцираш трябва да го прецедиш през цедка.
      Ако пък вместо с фонд го залееш със сметана, то тя става винаги гладка и е винаги вкусна.
      Това е горе-долу набързо. :)
      Дано успях да ти помогна.

      Изтриване
    2. Благодаря Драго. Аз честитчко надниквам при теб и не само. Рецептите с месцето ги правя само сосчето.....ама и с него ще се справя. Иначе смятам за коледа свински врат да изпеча като га намажа с миродийки и го осъавя за една вечер в хладилника и после както го правиш телешкото с малко мазнина ще го запържа и и въ фурната . Смятам че ще се получи.
      Поздрави Катя

      Изтриване
  4. Чудесно! Потърси тук, ако желаеш, свинският врат на сол Катя. Ще си спестиш много работа и ще останеш очарована от него. Обещавам!
    Използвай обаче обезателно Löwensenf! Със сладка горчица не се получава.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз.обещаеам че ще го направя
    Благодаря ти
    Катя

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна салатка, Драго! И обясненията за соса ми подсказаха идейки, обаче... Какво е 'фонд"? Няма да е дарителски :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Траянка,
      Фонд е всъщност един много концентриран бульон. Има пилешки, рибен, свински или пък телешки. Последните се правят предимно от кости. Варят се и с зеленчуци като се редуцират много силно, а накрая се филтрират. Има много рецепти. Аз не съм правил още, но си купувам понякога готови. Имат много силен вкус, но в повечето случаи не се гевезя много и ги замествам с обикновен бульон.
      Благодаря ти и дано ти помогнах :)

      Изтриване
  7. Още като видях тези цветове на снимката, я набелязах тази салата. Страхотна визия има! Снощи я направих и мога само да кажа, че е разкошна! Обединила е в едно три от любимите ми салати - Уолдорф, яйчена и картофена, и най-изненадващото е, че са съчетани перфектно! Всичко идеално хармонира с другите съставки. Браво, Драго! Влиза директно в графа редовно правени салати. Бих пробвала и с малко изцеден портокал в ремуладата следващия път, мисля, че ще се получи добре. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Хриси!
      Прочетох всичко с огромно удоволствие. :)
      Да ти е сладко!

      Изтриване
  8. Драго,момко жив и здрав си за всичките рецепти. Днес направих свинското върху сол. Нямам думи.Вкусотия.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря много Катя! Както за прекрасния коментар, така и за "момко"-то. :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване