неделя, 24 март 2019 г.

Италианска яхния с боб и телешко

 .



 Продукти:

500 г телешко нарязано на хапки, като за гладни
2 с.л. олио
сол и черен пипер
500 г лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
150 мл червено вино
500 мл телешки бульон
100 г моркови
100 г пащърнак
1 голяма консерва варен бял боб
250 г коктейлни домати
настъргана кора на един лимон
1 клонче розмарин







Начин на приготвяне:

Започваме с подготовката за събитието, като нарязваме лука на половина, а след това на груби филийки. Морковите и пащърнака почистваме и нарязваме напряко на шайби така, както си знаем. Отцеждаме боба, измиваме доматите и подреждаме наблизо всичко останало, за да не хукнем после внезапно нанякъде.

Сега запържваме в сгорещеното олио мръвката. Солим и ръсим черен пипер. Като хване от всички страни лека коричка разбъркваме с лука 2-3 минути и задушаваме с похлупак още 3,8 минути.
Добавяме доматеното пюре и брашното едно след друго, като бъркаме всяко по точно една цяла минута. Светкавично ръзбъркваме с червения пипер и гасим веднага след това с виното.
Като се изпари ценният алкохол поливаме с булъона, похлупваме и го оставяме да къкри около 1,5 часа на слаб огън.

Накрая прибавяме зеленчуците, лимонената кора и подправките, и варим с последните капки търпение  още поне 30 минути.

Ами това е.

Разчупваме топъл бял хляб и започваме да сумтим и да сърбаме.





4 коментара: